Панама и Мартиника започнаха с победи първенството по футбол на Северна и Централна Америка, известно с името КОНКАКАФ Голд Къп. В първите срещи от група С Панама се наложи над Коста Рика с 2:1, а Мартиника преодоля със същия резултат отбора на Салвадор.

Панама постигна трета поредна победа срещу съседите си и доста по-успешна футболна нация Коста Рика, като доминираше и в по-дълги моменти от срещата. Те откриха резултата в 22-ата минута, след като Хосе Фахардо получи ниско центриране от Ерик Дейвис, но скочи с плонж и с глава насочи топката в мрежата зад вратаря Кевин Чаморо. Фахардо, който пропусна срещата между двата отбора миналия месец от турнира Лига на Нациите, можеше да удвои преднината на своите 8 минути по-късно, но този път Чаморо спаси с една ръка. В края на първото полувреме Хосимар Маккуук можеше да изравни, но пропусна ситуация в наказателното поле.

Втората част започна с разменени атаки в двете посоки, но в 68-ата минута панамците нанесоха втори удар – отново гол с глава, този път на Хоел Барсенас. Майкъл Мурийо му центрира перфектно, ударът на Барсенас се отби в горната греда и се спря в мрежата на костариканците.

Чак в 91-ата минута Коста Рика върна един гол чрез Аарон Суарес, но старши треньорът на тима Луис Суарес е под сериозно напрежение и в събота трябва да спечели на всяка цена срещу Салвадор, ако иска тимът му да продължи на четвъртфиналите.

В другата среща отборът на Мартиника нанесе два бързи удара срещу салвадорците с попадения в рамките на 5 минути преди почивката. Партик Бърнър откри резултата в 11-ата минута, а Кеувин Форчън изравни. В интерес на истината, тимът на Салвадор владееше топката цяло второ полувреме, получи и предимство в числения състав заради червения картон на Джонатан Ривиере.

Отборът на Мартиника се умори значително в последните 20 минути и единствено вратарят Янис Клементия ги спаси със смелите си изяви. Най-напред той отби с една ръка Брайън Хил, а в 83-ата минута спаси дузпа, изпълнена от резервата Хайро Енрикес. Салвадор трябваше да получи втора дузпа в 95-ата минута, за да може да стигне до гол, този път при точното изпълнение на Брайън Тамакас.

В турнира КОНКАКАФ Голд Къп участват 16 държави от Северна, Централна Америка и Карибския басейн. Те са разпределени в четири групи по четири отбора и от всяка група към елиминациите продължават първите два в класирането./ БТА