През 1994 година Румъния постигна най-големия успех във футболната си история – четвъртфинал на световно първенство! Също на американска земя България беше още по-силна – полуфинал! Двата отбора не се срещнаха, но това е мондиалът на Балканите.

Румъния покани звезди от цял свят начело със „Златните топки“ Христо Стоичков и Ривалдо. За тях им взе Специалния за треньор – Жозе Моуриньо. 55 000 души дойдоха на „Арена Национал“ да отдадат почит на своите и на чуждите легенди. Празникът бе за пример – 3:2 за Румъния. Хората полудяха от радост отново да видят на терена Георге Хаджи, Георге Попеску, Миодраг Белодедич, Дан Петреску и Илия Димитреску. Билетите бяха продадени за минути. Повече от два часа нощта на Букурещ бе огласявана със скандирания „Хаджи, Хаджи“ и „Румъния, Румъния“. Жалко, че в България никой и не мисли да бъде почетена с мач Пеневата чета. На американска земя румънците биха Аржентина, Англия и Колумбия. Ние се справихме с Аржентина, Мексико и Германия.

„Когато Специалния говори, и „Златните топки“ слушат – написа Стоичков в официалния профил на своя бранд във Фейсбук. - Брано на Джика Хаджи и Румъния за уникалния мач! Страхотно изживяване! Румъния беше супер и на световното първенство. Уважението беше на най-високо ниво. С Жозе Моуриньо и Ривалдо имаме толкова много спомени, че следващата среща предстои.“

„Румъния заслужава всички поздравления – добави Специалния. - Изкарах два дни в Румъния и се видях с много приятели.  Днес е трудно да купиш играчи като Хаджи, Стоичков и Ривалдо. Никой не би си ги позволил.“

На румънска земя се събра един цял „дрийм тим“ на Барселона. Освен триото, споменато от Моуриньо, там бяха още Попеску, Фернандо Коуто, Яри Литманен, Джовани и Хавиер Савиола.

Известният румънски мениджър Джовани Бекали, голям приятел на Камата, разкри, че точно в Букурещ е дошла уникална оферта за Специалния – 150 милиона евро. Логично тя е от Саудитска Арабия. „Най-голямата петролна компания в света иска Моуриньо“, каза Бекали пред вестник „Проспорт“. Мениджърът обясни, че става дума за новак в саудитското първенство, който иска да хвърли ръкавица към грандовете. Моуриньо бил готов да приеме, но след година. Въпросният клуб в момента строял нов стадион. „Изпратих го до летището – каза Бекали. - По време на престоя си в Букурещ, той даде няколко хиляди автографа.

"Труд"