Един египтянин на 2500 км от Кайро. Само в рамките на две години Тарек Абделслам премина през процедура по придобиване на български паспорт, за да спечели европейска титла в борбата за страната ни, а по-късно да бъде обявен и за борец номер 1 на 2017-а. Макар да е далеч от еуфорията в Египет, в последните дни Тарек е завладян от емоцията на мондиала. Спечелил само преди дни титла от държавното първенство по класическа борба, спортистът отправя поглед към отбора, който накара цялата нация да се вълнува.

„Бях много щастлив, когато Египет се класира за Световното, защото това не се бе случвало от 27 години. Там хората много обичат футбол, навсякъде гледат. В местното първенство също има много добри футболисти“, коментира борецът.

Тарек си спомня с усмивка на лице решаващия двубой от квалификациите срещу Конго, хвърлил цял Египет в транс. След него на последните президентски избори над 1 милион гласуващи в Египет дадоха своя протестен вот за Мохамед Салах. А самият Тарек дори изрази мнение какво ще случи, ако голмайсторът на Висшата лига оглави африканската страна.

Абделслам признава, че подобно на ситуацията в България, и в Египет всички хора разбират от две неща – футбол и политика.

В навечерието на двубоя с Русия, който трябваше да предопредели съдбата на Египет на Мондиала, Тарек и приятелите му гледат с надежда към Мохамед Салах, който се превърна в икона за страната.

Ангажиран с тренировки и състезания, Тарек намира време за любимата игра и подкрепя своите отбори.

Е, Египет загуби шансове да се бори за прогрес на Мондиала. Преживели емоциите от загубата в двубоя с Русия, борецът и неговите приятели поглеждат философски на този развой. И ще продължат да подкрепят своя отбор.

Чуйте още от Тарек във видеото от предаването по DIEMA SPORT, посветено на Мондиал 2018.