На 7 януари тихо в съня си почина Франц Бекенбауер. Към името му със сигурност може да бъда прикрепени определения като легенда, емблема, икона, но може би най-точното е символ.

Великият Кайзер Франц бе и остава и след смъртта си символ не само на германския футбол, но и на световния. Един от символите на онези поколения от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, благодарение на чиято магия най-популярната игра с топка на планетата е това, което представлява в момента.

Бекенбауер почина на 78 г., а последните от тях явно са били

изпълнени с голямо страдание - психическо и физическо

Причините са две - спечелилият всичко във футбола германец погреба един от четиримата си синове и бе нападнат с обвинения за корупция.

Второто бе заради събитието, което трябваше да бъде короната в живота на Кайзера - световното първенство в родината му през 2006 г.

Бекенбауер беше председател на организационния комитет за мондиала. След успешното провеждане обаче започнаха скандалите.

Списание “Шпигел” обяви, че от гиганта в производството на спортни артикули “Адидас” са превели по сметка на оргкома 6,7 млн. евро.

Вследствие на това се появиха подозрения, че с въпросните пари е “купено” домакинството на Германия. “Билд” излезе с информация за договорки с малтийската федерация и члена на Изпълкома на ФИФА Джак Уорнър да подкрепят кандидатурата на Германия. Бекенбауер категорично отрече това, но неприятният вкус остана.

И това не бе краят. Разследване срещу Кайзера доказа и че са му били платени поне 1,7 млн. евро от Република Южна Африка - за консултантски услуги в подкрепа на кандидатурата на страната за световното през 2010-а.

Години по-късно разследването заключи, че Бекенбауер наистина е нарушил правилата на ФИФА относно подкупи и корупция, но етичният комитет на централата реши, че обвиненията са изтекли по давност.

Сагата точно позаглъхва и през 2013 г. Кайзера получава кошмарна новина.

Единственият му син, който се ориентира към футбола - Щефан, има тумор на мозъка

2 години Бекенбауер е почти неотлъчно до него. Опитват се всякакви терапии при различни специалисти по света. Последната надежда е нов модел имунотерапия, но и тя не дава резултат. На 31 юли 2015 г. Щефан си отива от този свят.

И оттук нататък следва тотален срив за здравето на Кайзера. Получава инфаркт на дясното око, с което почти не вижда. Претърпява няколко сърдечни операции. Идва и паркинсонът, придружен от деменция.

24 часа