Уест Бромич Албиън и Арсенал не излъчиха победител в последния мач във Висшата лига за 2017 година. Срещата от 21-ия кръг приключи при 1:1 след драматични събития в последните минути. Арсенал поведе в 83-ата минута след прецизно изпълнен фаул от Алексис Санчес и щастлив рикошет в Джеймс МакКлийн, а Джеймс Родригес възстанови паритета, след прецизно реализирана дузпа в 89-ата минута.

След като си поделиха по точка, Арсенал събра 38 на петото място. УБА е в зоната на изпадащите, 19-и, с 16.

Извън групата за този двубой за Арсенал остана Месут Йозил, а официалната версия е, че играчът има лека контузия.

Двубоят имаше по-специален привкус за мениджъра на лондончани Арсен Венгер, който ръководи своя мач номер 811 начело на тима. По този показател френският специалист е абсолютен рекордьор в Премиършип. Той надмина и легендарния мениджър на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън.

Първото полувреме премина спокойно, а и двете по-сериозни положения бяха в полза на Арсенал. В 16-ата минута Алекс Иуоби получи добро подаване от Алексис Санчес, но насочи топката неточно над напречната греда. След половин час игра Алекс Иуоби се оказа в центъра на нова интересна ситуация. Той получи много хитър пас и насочи топката към десния ъгъл. Бен Фостър обаче успя със сетни сили да избие в корнер.

Арсенал създаде едно от най-чистите си положения в мача в 60-ата минута. Когато Александър Лаказет се оказа на стрелкова позиция отляво в пеналта. Той шутира, но Фостър вещо отрази.

Малко след това нова добра възможност се разкри пред „топчиите“. Алексис Санчес направи чудесен пробив, след което остави топката на Лаказет. Последният стреля, но покрай вратата.

В 78-ата минута дойде и може би най-добрата ситуация в полза на Уест Бромич Албиън. След невероятна солова акция Джей Родригес отправи изстрел, насочен към десния ъгъл, но Петър Чех демонстрира класата си и опази мрежата си суха.

„Артилеристите“ все пак стигнаха до така търсеното от тях попадение, макар и по щастлив начин. Гостите получиха право да изпълнят фаул в 83-ата минута, малко пред дъгата на пеналта, фронтално на вратата. Алексис Санчес се нае с отговорността, шутира, получи се рикошет в пропукалата се стена от играчи на УБА, а Фостър не можа да стори нищо друго, освен да извади топката от вратата си – 1:0. Попадението бе записано на Джеймс МакКлийн, в който последно се бе отбила топката.

Съдбата се усмихна Уест Бромич Албиън в 87-ата минута. След атака отляво, Гибс нахлу в наказателното поле, а Чембърс препречи пътя му. Футболистът на домакините понечи да шутира, но топката срещна ръката на бранителя на Арсенал, а реферът не се поколеба и отсъди дузпа, въпреки бурните протести на гостите. Джей Родригес застана зад топката от бялата точка и бе безпогрешен за 1:1. 

Непосредствено след подновяването на играта „топчиите“ подеха атака и имаха претенции за 11-метров наказателен удар, които обаче не бяха уважени от съдията.

В следващия кръг Арсенал посреща Челси, а Уест Бромич гостува на Уест Хем.