Барселона 65 т., Реал М 63, Севиля 61, Валенсия 59 – така изглежда класирането в Примера дивисион 5 кръга преди края на един луд-луд сезон. На теория, а до голяма степен и на практика, цели 4 тима имат шансове да триумфират с титлата в едно от най-заплетените първенства на Испания.

В началото на сезона всички предричаха нова титла за Барса и продължилата дълго несъстоятелност на кръвния враг Реал Мадрид поддържаше тази теза. За пръв път от времето преди галактическия си период Реал обаче заприлича на себе си напоследък и спринтира неудържимо по петите на каталунците. Те пък от своя страна изглеждат на свой ред преситени и поуморени. Все по-рядко футболът на Ноу камп прилича на фиеста, а Роналдиньо на Бог. Въпреки отделни изблици и шеметни изпълнения като онзи гол на Меси в стил „Марадона”, Барса видимо се задъхва. И удържа с мъка аванса си засега. Същевременно след години на неволи, комбинирани с калъфки, Белия балет най-сетне играе така, както биха искали да го виждат винаги неговите привърженици – зрелищно, атрактивно и резултатно.

Още два отбора имат отношение към вечния спор за титлата в Испания между Барса и Реал. Севиля – това е тимът с най-голямо израстване през последните два сезона. Без много пари, с разумни трансфери на необходимите футболисти и чудесна работа на своя треньор Хуанде Рамос, андалусийци спечелиха купата на УЕФА през миналата година, а през тази отново са на финал в евротурнира, а 99% - и за купата на Краля. Плюс първенството, разбира се, където шансовете за титла все още не са изконсумирани. Севиля обаче откри изненадващо дори за себе си три фронта и именно тази разтроеност на отбора, не свикнал с подобно натоварване, може да му изиграе лоша шега в края. Но при всички положения – браво на южняците!

Четвъртият във водещото каре на шампионата – Валенсия, е и с най-малки шансове за титлата, предвид изоставането си съответно на 6, 4 и 2 точки от Барса, Реал и Севиля. При тези обстоятелства целта на „прилепите” е отново място в Шампионската лига и не толкова самата титла. Като че ли това ще се реализира, тъй като преследвачът Сарагоса гостува на Местая в следващия кръг, а и вече изостава на 4 точки от валенсианци.

Между другото, Валенсия няма много тежка програма до края, като освен със Сарагоса, ще играе като гост на Майорка, приема Виляреал, гостува на Леванте и накрая е домакин на Реал Сосиедад. Дори не е невероятно Валенсия да грабне и 15-те точки в последните 5 кръга.

По-интересно е обаче да видим програмата на останалите три отбора, чиито шансове за титлата естествено са за предпочитане. Барселона посреща Бетис, а след това идва ключовият мач за каталунците – гостуване на Атлетико Мадрид – тим, с който Барселона хич не обича да играе. Нищо чудно на „Висенте Калдерон” именно Мартин Петров и компания да решат титлата в полза на градския си съперник за сметка на „блауграна”. В последните 3 двубоя Барса ще срещне Хетафе и Еспаньол у дома и Химнастик навън.

В същото време Реал играе последователно с Еспаньол на „Бернабеу”, с Рекреативо на чужд терен, с Депортиво у дома, със Сарагоса навън и с Майорка в Мадрид.

Севиля пък ще трябва да се съобразява и с финала за купата на УЕФА, в който участва на 16 май. В първенството андалусийци приемат Рекреативо, гостуват на Депортиво, домакинстват на Сарагоса, отиват в Майорка и приемат Виляреал.

Прогнозите при това развитие на нещата са изключително хлъзгава материя, но като че ли наистина до голяма степен ще се изяснят на 20 май. Да припомним – тогава в Мадрид Атлетико на Мартин Петров играе с Барселона.