Холандия е последният полуфиналист във финалната четворка на Лигата на нациите! Момчетата на Роналд Куман спечелиха инфарктна точка срещу Германия, добирайки се до равенство 2:2 в Гелзенкирхен в решаваща среща от Група 1 на Лига А в надпреварата. 

След ужасно слаб мач и два гола пасив, "лалетата" все пак намериха воля и сили в себе си, за да вкарат две попадения в последните пет минути чрез Куинси Промес и Върджил Ван Дайк. Това помогна на тима да събере 7 точки и да изпревари досегашния лидер Франция (6 т.) по голова разлика.

Въпреки че Германия игра много по-силно от своя съперник на "Фелтинс Арена", тимът не успя да запише първи успех в групата и след това равенство отпада в дивизия Б на Лигата на нациите.

германия - холандия

източник: Gulliver/GettyImages

Холандия допълва финалната четворка, като се присъединява към тимовете на Португалия, Англия и Швейцария, които ще се изправят в полуфинали един срещу друг в минитурнир през юни 2019 г. за определяне първия победил в новата надпревара на УЕФА.

Като цяло срещата мина под диктата на Германия, която реализира два бързи гола до 20-ата минута чрез Тимо Вернер (9') и Лерой Сане (19'). В оставащите минути до края домакините пропуснаха още куп шансове за гол, с който да решат окончателно нещата в своя полза. До такъв обаче не се стигна, което сякаш инжектира нов енергиен запас у мудните в тази среща холандци.

В сравнение с петъчния успех над Франция (2:0) Куман бе оставил на пейката Дензъл Дъмфрис и Стивън Бергвайн, а на терена от първата минута се появиха Куинси Промес и Кени Тете. Йоаким Льов, от своя страна, бе направил три промени от победата с 3:0 над Русия (контрола) преди няколко дни. В 11-те се завърнаха Тони Кроос, Матс Хумелс и Нико Шулц, които заеха местата на Матиас Гинтер, Кай Хавертс и Йонас Хетор.

Срещата бе специална за 29-годишния нападател на Байерн Мюнхен Томас Мюлер, който се появи като резерва в средата на втората част и записа мач №100 с тима на Германия. Въпреки това Мюлер остава извън Топ 10 на играчите с най-много участия за Бундестима, но само на една среща от 10-ия Томас Хеслер (лидер е Лотар Матеус със 150 двубоя).

Германия - Холандия

източник: Gulliver/GettyImages

Първата част определено бе много по-силна за германците, които поведоха рано в резултата. В 9-ата минута прекрасна вертикална триходова атака позволи на Кроос да разсече халфовата линия на Холандия с пас към Гнабри. Той чукна с едно напред към Тимо Вернер, който без забавяне стреля с бомбено воле, не оставяйки шансове Силесен от над 25 метра.

Това най-бързият гол за Германия срещу Холандия от 1978 г., когато на Мондиала в Аржентина бившият треньор на Левски Рюдигер Абрамчик вкарва в 3-ата минута за 2:2 срещу "лалетата"

В следващите минути 4-кратният световни шампиони продължиха да действат настъпателно, докато Холандия сякаш нямаше аргументи. Домакините стигнаха и до втори гол 10 минути след първия. Лерой Сане овладя една дълга топка пред наказателното поле, подадена от Тони Кроос. Крилото на  Манчестър Сити се обърна ловко и с премерен удар в обратния ъгъл матира за втори път Силесен с втори си гол с националната фланелка.

Това бе втори гол във втори пореден мач за Сане, след като преди това той не бе успял да се разпише в първите си 15 срещи за Германия.

Германия - Холандия

източник: Gulliver/GettyImages

В 29-ата минута Гнабри стреля силно от дистанция, но право в ръцете на Силесен. Три минути по-късно Зюле можеше да си отбележи автогол, след като опита да изчисти топката над своята врата, но тя кацна върху напречната греда зад Нойер.

В 40-ата минута Германия отново бе близо до попадение, след като Нико Шулц центрира от аутлинията към вратарското поле, където Гнабри се извиси във въздуха, но малко не му достигна, за да намери целта.

Втората част започна с нова силна атака за домакините. Гнабри се впусна в предни позиции, успявайки да намери Вернер в наказателното поле. Централният нападател на Бундестима стреля мощно от средна дистанция, но Силесен закова кълбото между ръкавиците си.

Германия - Холандия

източник: Gulliver/GettyImages

В 56-ата минута Холандия прояви събуждане, след като Промес стреля от границата на наказателното поле, но Нойер улови. 5 минути по-късно Вернер осъществи атлетичен спринт от центъра на терена до наказателното поле, но ударът му с левия крак премина в аут.

В 81-ата минута топката бе изпратена в наказателното поле към непокрития Шулц, който стреля от воле, но Тете изчити в корнер.

5 минути преди края на срещата Куинси Промес върна надеждите на Холандия след хубав удар без подготовка от границата на наказателното поле. Малко след това Германия можеше да приключи всичко в своя полза, след като Ройс намери добре Кеерер в наказателното поле на „лалетата“, но играчът на ПСЖ не успя да уцели вратата на съперника.

Германия - Холандия

източник: Gulliver/GettyImages

Холандия обаче продължи да вярва и взе ценната точка в 91-ата минута. Тони Вилхена центрира в наказателното поле на Германия, където Върджил Ван Дайк бе на точното място и успя да забие втория гол за своя тим, с което прати гостите във финалната четворка на Лигата на нациите.

Германия - Холандия 2:2

1:0 Тимо Вернер 9'

2:0 Лерой Сане 19‘

2:1 Куинси Промес 85‘

2:2 Върджил Ван Дайк 91 '

Състави на двата отбора:

Германия: Мануел Нойер, Никлас Зюле, Матс Хумелс, Антонио Рюдигер, Тило Кеерер, Джошуа Кимих, Тони Кроос, Нико Шулц, Лерой Сане (Леон Горецка 80‘), Серж Гнабри (Томас Мюлер 67‘), Тимо Вернер (Марко Ройс 63‘)

Треньор: Йоаким Льов

Холандия: Яспер Силесен, Кени Тете, Матиас Де Лихт, Върджил Ван Дайк, Дейли Блинд, Франки Де Йонг, Мартен Де Роон, Джорджиньо Вайналдум (Тони Вилхена 60’), Куинси Промес, Райън Бабел (Йавайро Дилросун 46‘ (Люк Де Йонг 66‘)), Мемфис Депай

Треньор: Роналд Куман

Главен съдия: Овидио Хатеган

Стадион: "Фелтинс Арена"

Крайно класиране в Група 1, Лига А

Холандия – 7 точки, 4 мача (Голора разлика 4)

Франция – 7 точки, 4 мача (Голора разлика 0)

Германия – 4 точки, 4 мача (Голора разлика -4)