Холандия изигра много силен мач на „Де Кайп“ в Ротердам и повали световния шампион Франция с 2:0 в среща от Група А на Лигата на нациите. Успехът върна „лалетата“ в борбата за първото място в групата (още с Германия), където Франция е лидер със 7 т., а Холандия е втори с 6 т., но с мач по-малко.

Загубата спря серията на Франция от 15 поредни мача без поражение, като последното такова дойде през месец март (от Колумбия с 2:3 на „Стад дю Франс“ в приятелска среща). Холандия, от своя страна, продължи изключителния си победен марш от 15 двубоя (11 години) без загуба на стадиона в Ротердам.

Холандия - Франция

източник: Gulliver/GettyImages

В герои за домакините в мразовитата ротердамска вечер се превърнаха Джорджиньо Вайналдум и Мемфис Депай. Халфът на Ливърпул даде преднина на своите минута преди края на първата част, докато Депай сложи точката с перфектно изпълнена дузпа в добавеното време на второто полувреме, със 7-ия си гол в 11 мача за Холандия.

"Лалетата", предвождани от Роналд Куман, играха нападателно, атрактивно и привлекателно, отправяйки цели 11 точни удара (общо 14) към вратата на Франция, като единствено прекрасните изяви на Уго Лорис спасиха световните шампиони от унизително поражение с разгромен резултат. 

Така последният двубой в групата - между Германия и Холандия в понеделник (19 ноември), ще бъде решаващ за съдбата на "лалетата". При равенство или победа срещу германците, Холандия ще финишира на първо място и ще се класира за финалния турнир "Final Four".

Холандия - Франция

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата започна силно за домакините. Още във втората минута те бяха близо до това да открият резултата. Депай получи страхотен пас по десния фланг и навлезе в наказателното поле на съперника. Той не пожела да завърши сам и извади топката около точката на дузпата. Там Вайналдум бе останал непокрит, но мощният му шут бе отразен от Лорис.

В 9-ата минута Франция отговори. Гризман стреля с глава след подаване отляво, но в ръцете на Силесен. В 13-ата Депай овладя в наказателното поле, след пас на Бабел, и стреля от въздуха, но Лорис отново внимаваше. В 28-ата минута Павар намери добре топката със силния си десен крак, но ударът му от ждроб премина с малко над вратата на Силесен.

Голът за Холандия падна минути преди края на първата част. В 44-ата минута подаване на Де Йонг в наказателното поле на Франция позволи на Бабел да стреля от няколко метра. Лорис отново бе на място и изби, но кълбото попадна в притичалия Вайналдум, който опъна мрежата на опразнената врата за 1:0.

Холандия - Франция

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част също започна силно за Холандия, а отборът на Куман изглежда бе в настроение за още голове. В 60-ата минута Ван Дайк стреля с глава, но над вратата в аут. Дъмфрис също бе близо до попадението три минути по-късно, когато Блинд качи топката на главата му. Лорис отново усети летежа на топката и изби.

В 73-ата минута Депай шутира коварно от пряк свободен удар, но отново френският страж се намеси. Само минути по-късно Депай се измъкна отдясно на наказателното поле на гостите и стреля с левия крак, но Лорис пак постави ръкавици на пътя на топката. 

Холандия - Франция

източник: Gulliver/GettyImages

Следващото положение отново създаде опасност пред вратата на Лорис. Депай получи в наказателното поле на Франция и стреля колкото сила има, но отново френският вратар бе там, където отиде топката и успя да спаси за пореден път в срещата.

В добавеното време Френки Де Йонг стреля по прекрасен начин от дъгата пред наказателното поле, но вездесъщият Лорис отново изби в корнер. Минута след това Муса Сисоко фаулира Де Йонг в наказателното поле на домакините, а съдията посочи "бялата точка". Зад топката застана Мемфис Депай, който с ефектна "паненка" матира Лорис и оформи крайното 2:0 за Холандия.

Холандия – Франция 2:0

1:0 Джорджиньо Вайналдум 44‘

2:0 Мемфис Депай 95'

Състави на двата отбора:

Холандия: Яспер Силесен, Дензел Дъмфрис, Матиас де Лигт, Върджил ван Дайк, Дейли Блинд, Мартен де Роон, Франки де Йонг, Джорджиньо Вайналдум (Тони Вилхена 89‘), Стивън Бегуин (Куинси Промис 86‘), Мемфис Депай, Райън Бабел (Нейтън Аке 92')

Треньор: Роналд Куман

Франция: Уго Лорис, Бенжамен Павар, Рафаел Варан, Преснем Кимпембе, Люка Дин, Н’Голо Канте, Стивън Н'Зонзи (Тангуй Ндомбеле 81‘), Килиан Мбапе, Антоан Гризман, Блес Матюиди, Оливие Жиру (Муса Сисоко 65')

Треньор: Дидие Дешан

Главен съдия: Антъни Тейлър

Стадион: "Де Кайп"

Група "А":

Франция - 7 точки, 4 мача

Холандия - 6 точки, 3 мача

Германия - 1 точка, 3 мача

Оставащи двубои:

Германия - Холандия,19 ноември (понеделник), "Велтинс Арена",  Гелзенкирхен