Старши треньорът на ПСВ Айндховен Фред Рутен се застъпи за футболистите в своя тим, които изповядват мюсюлманската вяра, и миналата седмица влязоха в свещения месец на пости. Както в много други страни, и в Холандия медиите подхванаха темата за спортистите, които се изтощават с цял ден гладуване. Мачът на ПСВ срещу Бней Йехуда от Лига Европа утре е с начален час 20.45 местно време, когато слънцето все още не е напълно скрито, което означава, че звездата на „филипсите” Ибрахим Афелай трябва да излезе на терена гладен и жаден. Афелай не е единственият мюсюлманин в състава на Рутен, но това не притеснява треньора.

”Първо искам да кажа, че уважавам изцяло това решение. Ние вече сме минавали оттук и знаем как се отразява на нашата игра и на отделните футболисти. Никога не сме имали играчи, които да имат проблеми с това,” заяви Рутен. „В определени моменти им позволявам да почиват на тренировка, както бе тази сутрин. Ибрахим Афелай малко отпадна по-рано, а и не искахме да рискуваме, защото имаше проблем със сухожилие.”

Рутен си припомни, че преди няколко години Исмаил Айсати имаше проблем по време на един мач с Милан от Шампионската лига, но добави: „Тогава той бе много млад, затова бе разбираемо.”

За мача ПСВ – Бней Йехуда засега няма много голям интерес, като са продадени 11000 билета, но се очаква утре непосредствено преди срещата „Филипс Стейдиъм” да се понапълни. За да привлекат повече фенове, от Айндховен са пуснали билетите в изцяло свободна продажба. „Това е много важен мач за клуба. Няма значение как и с какъв резултат, но трябва да продължим. Това е целта ни,” обясни Рутен.

Вероятно той отново ще заложи на отлично представящия се български национал Станислав Манолев, а в състава със сигурност ще е Маза, който бе наказан за два мача в Холандия, но не и за евротурнирите. Под въпрос остава Орландо Енгелаар, който играе едно полувреме в неделя срещу НАС Бреда, но още не е в оптимална форма.