Изключително важни новини долетяха от управниците на УЕФА. Президентът на Европейската футболна централа Александър Чеферин разкри, че категорично системата за видеоарбитраж VAR ще бъде използвана в европейските клубни турнири, макар и не от този сезон. 

В последните дни се появиха неофициални информации, че централата обмисля да ползва това нововъведение от 1/4-финалите на тазгодишната Шампионска лига. Словенецът отрече това да е факт и обяви, че се прави всичко възможно системата да се ползва от следващата кампания в Турнира на богатите. 

"Категорично този сезон няма да има VAR в европейските клубни турнири. Когато сме готови, ще въведем тази система. Вероятно ще е от следващия сезон. Когато тя стартира, ще се ползва от плейофите нататък. Т.е., още преди да е започнала груповата фаза", заяви Чеферин. 

VAR ще се ползва и в другия европейски клубен турнир Лига Европа. Там обаче забавянето ще е малко по-голямо и целта е да се въведе за по-следващия сезон, стартиращ през лятото на 2020 г. Това разкри генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети. 

"Въпросната система сигурно вече ще може да се ползва в Лига Европа през сезон 2020/2021. Ще се ползва и технологията на голлинията, като първо ще я имплементираме отново в Шампионската лига и после пак в Лига Европа", заяви Маркети. 

Двамата с Чеферин говориха в Монако ексклузивно пред френските медии, които са там да отразят жребия за груповата фаза на евротурнирите.