Системата за видеоповторения (ВАР) официално бе въведена в Шампионската лига още от този сезон. Реално тя ще бъде достъпна за съдиите с началото на елиминационната фаза.

Интересно е да се спомене, че според първоначалния план технологията трябваше да влезе в употреба чак от следващия сезон 2019/2020. Президентът на УЕФА Александър Чеферин на няколко пъти призна, че му се струва рано за имплементирането на най-модерната съдийска технология, но очевидно натискът, който упражниха редица грандове от Стария континент, даде резултат.

Голът, класирал Юнайтед, се оказа нередовен

Случаят с Фелаини преля чашата и УЕФА въвежда ВАР

Все пак нововъведението няма да бъде използвано за последния кръг от груповата фаза, където предстоят да се изиграят не един и два мача с пряко значение за това кои тимове ще достигнат до 1/8-финалите.

От УЕФА също така потвърдиха, че ВАР навлиза и в другия турнир под нейна егида – Лига Европа. Там също това ще се случи с началото на елиминациите, които започват с етап на 1/32-финали.

Технологията вече се ползва широко в редица водещи европейски първенства като Ла Лига, Бундеслига, Серия А и френската Лига 1, като също беше важна част от изминалия Мондиал 2018.