От 2021 година клубовете в Европа ще имат възможността да участват в трети турнир под егидата на УЕФА. Това обяви президентът на футболната централа Александър Чеферин.

Словенецът мотивира решението на Изпълнителния комитет при УЕФА с „широко разпространените искания” за участие на европейско ниво от страна на различни клубове. В съществуващата към момента йерархия с Шампионската лига и Лига Европа новата надпревара ще е най-ниско поставената откъм престиж.

Към момента тя е с работното име „UEL2”  и ще се състои от 32 отбора. Дебютното ѝ издание ще бележи новия цикъл 2021-2024 за УЕФА. Ще бъдат сформирани 8 групи от по 4 тима. След това се пристъпва към 1/8-финали, които ще бъдат окончателно сформирани след плейофен рунд, където класиралите се на вторите места от групите на UEL2 срещат завършилите на 3-о място в груповата фаза на Лига Европа. Оттам схемата е позната – четвъртфинали, полуфинали и финал, като общият брой срещи в новия турнир ще бъде 141 (разпръснати в 15 игрови седмици, по примера на Лига Европа).

Победителят в надпреварата печели правото да се състезава в груповата фаза на Лига Европа през следващия сезон. Мачовете на този етап са предвидени за четвъртък като ден от седмицата. В тази връзка Шампионската лига ще продължи да се играе във вторник и сряда, а Лига Европа – в четвъртък, като ще има нов начален час за ограничена група от срещи.

Предвидено е финалите в трите евротурнира да се състоят в рамките на една и съща седмица – срядата се пада на UEL2, четвъртък е за Лига Европа, а Шампионската лига остава за събота.