Журналистът от португалското TSF RADIO Валтер Падурейра коментира за Гонг своите очаквания преди мачовете на българските Левски и ЦСКА с португалските Спортинг и Порто.

- Валтер, какво мислиш за актуалната ситуация в Спортинг преди мача с Левски?

- Спортинг минава през една много трудна фаза. Нивото в момента е доста непостоянно, което е проблемът на отбора. Той редуваше добри игри с провали. Това, което се случи през уикенда в турнира за Купата на Португалия, бе изключително неприятна грешка. Спортинг загуби в Сетубал и бе изхвърлен от надпреварата. Този сезон нещата въобще не вървят на вътрешната сцена, говоря и за местното първенство. Отборът обаче постига забележителни и добри резултати в европейските турнири, по-точно в Лига Европа. Това е причината отборът на Спортинг да е постигнал своето преминаване в следващата фаза. В София очаквам Пауло Сержио да наблегне на ротацията, защото моментът е удобен. От друга страна, треньорът е и принуден да направи нещо подобно, защото има някои контузии. Лиедсон няма да идва в България. Педро Меднеш също няма да е на разположение. Ето още един довод Пауло Сержио да даде шанс и на други футболисти. Това ще се случи в този мач от шестия кръг в Лига Европа. Подчертавам и друго, Спортинг ще играе за своето разклатено достойнство. Отборът няма да се даде лесно, няма да допусне по-лек начин загубата на точки. За Спортинг обаче има един друг фактор, който ще бъде проблем. Става въпрос за студеното време.

- Защо мислиш, че Лиедсон не пътува за София?

- Той няма да бъде в София, защото има физически проблеми, натоварен е доста. Не му е много добро състоянието. Така че бразилецът с португалски паспорт няма да пътува. Най-общо казано ще му спестят този мач и пътуването, защото има и други важни предизвикателства за Спортинг. Смятат, че е по-добре да си остане тук и да се подготвя.

- Ти вече каза, че Пауло Сержио ще прави промени…Доста ли очакваш да бъдат?

- Да, той ще прави промени за този мач. Тук обаче в Португалия не сме много убедени, че става въпрос точно за резерви. Тук не ползваме така наречените втори отбори. Ще играят футболисти, които са си част от първия състав. Те играят просто малко по-рядко. Ето давам ти пример – Карлос Салейро и Яник Джало вероятно ще почнат в атака. Тези играчи получават по-рядко шанс, но вероятно търсят изявата повече.

- Другият български тим в Лига Европа – ЦСКА играе с Порто. Порто пък е номер едно, големият фаворит в Португалия. Какво е положението при тях?

- Порто показа явно, че този сезон е голяма сила. Вече над 30 мача не знае какво е загуба. Боаш Вилаш има състав и не желае да губи до края на годината. И в последната среща от Лига Европа ще искат да демонстрират своя безспорна сила. Това е отбор, който прекрасно знае как да печели и умее да го прави. Тук също може да се потърси промяна в състава, но говорим за много силен тим. Те са страхотен колектив, безспорен фаворит преди мача.

- Изобщо, смяташ ли, че българските отбори имат някакви шансове преди тези мачове?

- Не очаквам да им е лесно на българските отбори в тези мачове. За Порто вече ти казах, че са много стабилни, направо са си силни. На всичкото отгоре са в прекрасен период. От друга страна Спортинг е с разклатено самочувствие и достойнство. Те трябва да търсят реванш, а това ще ги накара да се разтичат. Има доста напрежение около Пауло Сержио и Кощиня и те не биха рискували с нова загуба. Едва ли ще искат да се приберат вкъщи победени.