Отборът на Бенфика стигна до героично 0:0 като гост на Ювентус в Торино в полуфинален мач реванш от Лига Европа и благодарение на победата си с 2:1 в първия мач в Лисабон, се класира за финала в турнира. Гостите от Португалия се добраха до нулевото равенство, въпреки че доиграха мача само с девет човека. Енцо Перес получи два жълти картона, а в заключителните минути Ежакиел Гарай получи тежка травма и не успя да продължи срещата при извършени три смени от страна на „орлите“.

Така Ювентус пропусна възможността да се класира за финала в Турнира, който ще се играе именно на неговия стадион в Торино на 14 май. Съперник на Бенфика в битката за трофея ще бъде тимът на Севиля, който вкара решителен гол в последната минута на продължението срещу Валенсия за 1:3.

Аржентинската легенда Диего Армандо Марадона наблюдава двубоя от трибуните като личен гост на сънародника си Карлос Тевес, въпреки че представител на легендата заяви, че той ще подкрепя Бенфика.

Девет от Бенфика съкрушиха мечтата на Юве за финал в ЛЕ

източник: Gulliver/Getty Images

Мачът започна трудно за домакините, които трябваше да връщат гол пасив от първия мача. Футболистите на Антонио Конте не успяха да осъществят очаквания домакински натиск, като в първите минути гостите от Португалия владееха повече топката и умело блокираха атаките на торинци.

В 6-ата минута Пол Погба имаше добра възможност в наказателното поле, но бранител на гостите успя да се намеси в последния момент и да му отнеме топката. Минута по-късно Андреа Пирло стреля страхотно от близо 23 метра, но след лек рикошет, топката излезе в корнер.

Постепенно все пак „старата госпожа“ взе инициативата, но освен леко предимство в центъра на терена, домакините не успяха да застрашат сериозно вратата на Облак.

В 25-ата минута Тевес бе близо до попадение, но акробатичният му удар мина над напречната греда на вратата. Най-добрата възможност през първите 45 минути дойде в продължението на първата част. След отлична атака отляво, Асамоа центрира към Видал, който стреля с глава, но капитанът на гостите Луизао изби от голлинията и предотврати сигурен гол.

Второто полувреме започна отлично за Бенфика, чийто тим имаше отлична възможност да поведе в резултата само пет минути след подновяването на играта. Ежакел Родриго се озова абсолютно сам в наказателното поле, на няколко метра от вратата, но ударът му мина над напречната греда.

Девет от Бенфика съкрушиха мечтата на Юве за финал в ЛЕ

източник: Gulliver/Getty Images

Футболистите на Ювентус продължиха да действат припряно, което позволяваше на гостите бързо да отнемат топката и на свой ред да организират атаки към Джанлуиджи Буфон. Вратарят на домакините трябваше да се намесва решително в 55-ата минута, когато отново Родриго излезе на стрелкова позиция, но си поведе дълго топката и Буфон успя да улови.

В 67-ата минута гостите от Бенфика останаха с човек по-малко на терена, след като само в рамките на шест минути, Енцо Перес си изработи два жълти картона.

Логично домакините се хвърлиха в предни позиции, търсейки решаващия гол. Карлос Тевес пропусна добра възможност от близо 22 метра. Нападателят стреля покрай Луизао, но Облак бе на мястото си и улови.

Девет минути преди края Ювентус стигна до попадение във вратата на Бенфика чрез Освалдо, но голът бе отменен поради засада на Пол Погба, който впоследствие подаде към нападателя.

След стълкновение около резервните скамейки на двата тима, главният рефер на срещата Марк Клатънбърг показа два червени картона – на вече заменения Лазар Маркович от Бенфика, както и Мирко Вучинич от Ювентус.

Въпреки шестминутното продължение на срещата, Ювентус така и не успя да намери верния път към гола, който да ги класира за така бленувания финал на Лига Европа.

От своя страна Бенфика се класира за втори пореден финал в Лига Европа. Миналата година възпитаниците на Жожре Жесус загубиха от Челси.

ЮВЕНТУС – БЕНФИКА 0:0 (1:2 в първия мач)

Лига Европа, полуфинал

Ето и стартовите състави на двата тима:

Ювентус: Буфон (к), Киелини, Касерес, Бонучи, Лихтщайнер, Погба, Пирло, Асамоа, Видал, Тевес, Йоренте

Резерви: Сторари, Барзали, Маркизио, Падоин, Вучинич, Джовинко, Освалдо

Треньор: Антонио Конте

Бенфика: Облак, Луизао (к), Перейра, Сикейра, Гарай, Аморим, Гайтан, Перес, Лима, Родриго, Маркович

Резерви: Артур, Жардел, Алмейда, Сюлеймани, Кавалейро, Кардосо, Салвио

Треньор: Жорже Жесус

Жълти картони: Асамоа (Ювентус); Родриго (Бенфика)

Червени картони: Вучинич (Ювентус); Перес, Маркович (Бенфика)

Рефер: Марк Клатънбург (Англия)