Бенфика или Ювентус? Севиля или Валенсия? Преди седмица получихме само леки намеци за отговорите на тези въпроси, така че днес е време да научим окончателната развръзка. Залогът и интригата са налице – тази вечер ще станат ясни двата претендента, които на 14 май ще спорят за короната на Челси.

В Торино – градът, който ще приеме финала от турнира – Бенфика ще гостува на Ювентус в опит за втора поредна година да стигне до решителния мач за трофея, който убягна на португалците миналата година. „Лисабонските орли“ имат крехък аванс от 2:1 срещу италианския шампион след първия мач, което е гаранция за разкрепостена и нападателна игра. Който и от съперниците да надделее на „Ювентус Стейдиъм“ не само, че ще е на крачка от титлата, но и ще поведе в историческото противопоставяне между отборите. Допреди настоящия сблъсък Юве и Бенфика два пъти са се срещали в елиминационните фази на евротурнирите. През 1968 година португалците, предвождани от великия Еузебио, отстраняват „старата госпожа“ в полуфинал за КЕШ с общ резултат 3:0. За следващата им среща светът чака цели 23 години – през месец март 1993 година те кръстосват шпаги в четвъртфинал за Купата на УЕФА. Точно като преди дни Бенфика печели първия мач на собствен терен с 2:1, но на реванша е безсилен – загуба с 0:3 отвежда италианците напред.

Интересното е, че и двата отбора влязоха в турнира като отпаднали от груповата фаза на Шампионската лига. Дотук Бенфика показва по-голяма ефективност – футболистите на Жорже Жезус имат 14 попадения или с 4 повече от Юве. Освен това те са отправили много по-малко удари към противниковите врати – 75 срещу 105 за Юве.

Двубоят в Италия за гостите със сигурност пропуска наказания заради натрупани жълти картоне Андре Гомеш. Същото важи и за контузените Силвио и Любомир Фейжа. Крилото Едуардо Салвио пък ще е под въпрос до последно. Юве от своя страна няма да разчита единствено на трайно контузения Симоне Пепе, който лекува травма в бедрото.

Финалът на Лига Европа става ясен тази вечер

източник: Gulliver/Getty Images

Другият полуфинал с участието на Валенсия и Севиля на практика се явява първата глава от съперничеството между тези два испански клуба. Андалусийци имат чиста преднина от 2:0 отпреди седмица благодарение попаденията на Стефан Мбиа и Карлос Бака. Предимството изглежда все повече на тяхна страна, като се има предвид, че заради наказание „прилепите“ ще трябва да търсят обрата без водещия си реализатор за 2014 година Пако Алкасер. Нападателят си изкара жълт картон на „Санчес Писхуан“ и сега може само да се надява, че съотборниците му ще се класират за финала и така ще му дадат шанс още един европейски мач през сезона.

Валенсия определено е отборът, който показва по-агресивен стил на игра, за което свидетелстват 23-те попадения в турнира до този момент. Севиля, който също тръгна от груповата фаза на Лига Европа, е вкарал с два по-малко, но има доста по-добра ефективност. Макар че точните удари към противниковите врати са разделени почти по равно (75 за „лос че“, 72 за севилци), валенсианци са отправили общо 40 удара повече. Това е довело и до 11 греди за момчетата на Хуан Антонио Пици, докато Севиля само три пъти е удрял рамката на вратата.

По-любопитното е, че и на двата състава не им е чуждо да се изправят срещу свои сънародници в евротурнирите, като тук предимството е за Валенсия. „Прилепите“ имат общо 14 мача в евротурнирите срещу други испански отбори, като балансът им е 6 победи, 3 равни и 5 загуби. За Севиля мачовете срещу сънародници са 11, в които постигат 4 успеха, 3 ремита и 4 поражения.

Полуфиналите в Лига Европа тази вечер стартират точно в 22,05 часа българско време.