В обстоен анализ една от водещите спортни медии в Казахстан Vesti.kz обръща внимание на дълбоката криза, в която е изпаднал местния гранд Кайрат.

Кайрат е водещия тим десетилетия наред по съветско време, то в по-новата история на футболен Казахстан, той отстъпва значително на новия лидер Астана. При все това двубоите между двата тима са определяни като „Дербито на двете столици” и продължават да предизвикват най-голям интерес сред футболните фенове в Централно Азиатската държава.

В момента отбора е в серия от три последователни загуби в местното първенство, заема място в средата на таблицата, а всички са категорични, че и този сезон нещата отиват към безнадежност, що се отнася да се посегне към първото място, за което е абониран Астана. Единственият спасителен пояс, според един от водещите футболни анализатори в страната Руслан Ошуров е българския специалист Стойчо Младенов – понастоящем наставник на втория в класирането Кайсар. Ето в резюме по-интересното от коментара, който прави по темата Ошуров.

„Кайрат се представя доста неудачно до момента, като за 11 кръга е претърпял цели пет загуби. Феновете не престават да искат оставката на треньора Алексей Шпилевски, но ръководството засега има доверие към него. Но ако още малко Кайрат продължи да се представя по този лош начин, то това ще бъде неизбежно. В такъв случай възниква въпроса – кой може да дойде на мястото на 31-годишния белорусин? Като най-приемлив и удачен вариант изглежда настоящия треньор на Кайсар Стойчо Младенов, който в сравнение с Шпилевски има огромен опит в треньорството. Преди време той дори бе начело на националния тим на България, да не говорим за сравнения на клубно ниво.

Защо именно Младенов? Защото неговата игрова концепция напълно би подхождала на Кайрат. Вижте как вече трета година подхожда Кайсар при него – с мисъл по целия терен. И всичко това при положение, че неговия Кайсар има ограничени възможности по отношение на трансфери. Въпреки това, „вълците” имат сполучлива селекция. Да, съществуват грешки и при тях, но не така забележими както е при другите отбори. И ето как този сезон са толкова близо до призовите места, както никога досега.

И също така Стойчо Младенов познава добре местната футболна кухня. Ако му бъде дадена възможността на Кайрат да селектира, той би направил отличен отбор от играчи от местното първенство. И най-главното – българинът не е треньор-еднодневка, за една година. Той работи с поне тригодишна програма и концепция за развитие. А както е известно, именно Кайрат може да предложи нещо подобно, да даде такъв картбланш.

Няма съмнение, че играчите на Кайрат биха приели Младенов. Все пак той има успехи както в игралната си кариера (четири-кратен шампион на България, двукратен носител на Купата, носител на купата на Португалия с Беленензеш), така и в треньорската си – двукратен шампион с ЦСКА, носител на Купата на персийския залив с Ал-Ахли.

Евентуална покана към Стойчо Младенов по време на лятната пауза в шампионата няма да бъде никак лош вариант. Това, което сега демонстрира Кайрат не е съвсем футбол. Последните резултати съвсем не отиват на традициите на клуба. И най-вече загубата в четвъртфиналите за Купата от Тобол, а също така и поражението от намиращия се в дъното на таблицата Атирау.

В момента Кайрат от доскорошен претендент за медали е отбора, който най-много пропуска, има най-много загуби. Какво повече е необходимо за оставката на Шпилевски?” – завършва анализа на местното издание.