Екзекуторът на Берое Рапид Виена изненадващо отстрани и Астън Вила след победа с 3:2 на реванша в Бирмингам и влезе в групите на Лига Европа с общ резултат 4:3.

За английския тим цял мач игра капитанът на националния отбор на България Стилиян Петров, като в стартовия състав на мениджъра Кевин МакДоналд играха всички налични титуляри.

В 72-та минута Астън Вила получи правото за изпълнение на 11-метров наказателен удар, отсъден за нарушение на Марио Зонлайтнер срещу Емил Хески. Капитанът Стилян Петров се нагърби с изпълнение на дузпата, но вратарят Раймунд Хедъл парира неговия удар.

След този позор МакДоналд най-вероятно ще бъде уволнен, след като през уикенда падна с 6:0 от новака Нюкасъл във Висшата лига.

Астън Вила поведе с гол на Гейбриъл Агбонлахор в 22-ата минута, а Нихуи изравни в 52-ата. Емил Хески даде нова преднина на Вила в 77-ата, преди Зонлайтнер и Гартлер да направят пълен обрат в полза на виенчаните с попадения в 78-ата и 81-ата минути.

Станислав Ангелов пък бе един от героите за Стяуа Букурещ, като вкара от бялата точка при победата 4:3 след дузпи като гост на Грасхопър Цюрих.

Румънците загубиха с 0:1 в редовното време след гол на Салатич за швейцарците в 77-ата минута, но бяха по-точни при 11-метровите наказателни удари, като Пелето заби предпоследната точна дузпа за Стяуа и помогна на тима си да се класира за групите на Лига Европа.

Това не успяха да сторят други двама българи играещи в румънски тим – Живко Миланов и Станислав Генчев. Техният Васлуй отпадна след общ резултат 0:2 от Лил, след като падна в реванша във Франция с 0:2.

Отборът на Миланов и Генчев удържаше 0:0 до 68-ата минута, но тогава вратарят Душан Кучак направи дузпа и бе изгонен. Кабайе вкара от бялата точка, а Шеджу довърши останалите с човек по-малко румънци с попадение в 80-ата минута.

Така в групите на Лига Европа, освен Левски и ЦСКА, ще играят само още 4 отбора с българско участие – Борусия Дортмунд (Димитър Рангелов), ПСВ Айндховен (Станислав Манолев), Шериф Тираспол (Владислав Стоянов) и Стяуа (Станислав Ангелов и Крум Бибишков, който обаче до момента не беше картотекиран за мачовете от евротурнирите).