Най-добрият български футболист за 2018-а година – Кирил Десподов, говори ексклузивно в предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. Играещият за австрийския Щурм Грац българин коментира редица теми пред Мирослав Арабаджиев. Десподов коментира също така всичко, което се случва сега в Австрия с оглед коронавирусната пандемия, а също така и за повторната си работа с Нестор Ел Маестро в тима от Грац.

Кирил Десподов не пропусна да говори и за ЦСКА, както и коментарите, които направи по време на своите „живи включвания” в социалните мрежи с феновете, като напомни и коментарите му за актуални футболисти в тима на „червените”. Българският офанзивен футболист акцентира също така, че амбицията му във футболно отношение за следващия сезон е да се завърне в държащия футболните му права - Каляри, и да се бори за титулярното си място в сардинския клуб. 


„Намирате ме в отлично настроение. Тренираме с Щурм Грац и се радвам, че отново има футбол, защото без играта два месеца, ми се видяха два месеца като една година. На 20-и април се прибрах в Австрия. Вчера бях в центъра и беше пълно с хора. Хората ходят с маски, но ситуацията изглежда спокойна и животът продължава. На мен не ми се наложи да карам карантинен период, защото преди да се прибера клубът в Австрия говори с правителството дали може да ми направи тест. Ако е негативен, да продължа да тренирам. Правителството позволи за мен. След като се прибрах от Виена в Грац, ми направиха тест за коронавирус. На другия ден излязоха негативните резултати и следобед тренирах”, каза Десподов.

„Заниманията протичат на малки групи от 6 до 8 човека. Ходим с колите на базата и нямаме право да ползваме съблекалните. Има специални стаи, където влизат по един човек, ако му трябват специални нужди. Няма игрови упражнения, а повечето са бегови, центрирания. Успях да се възстановя бързо от контузията си и тренирам наравно със съотборниците си. Дори съм по-добре подготвен от тях. В София тренирах непрестанно и за 49  дни да съм пропуснал 5-6 тренировки. Имаме време да влезем във форма в мачовете.

„Винаги съм казвал, че ако не беше Нестор Ел Маестро не беше треньор тук, аз нямаше да бъда в Щурм. Той е причината да играя тук, защото го познавам, знам какъв треньор е и знаех, че под негово ръководство няма как да не играя силно. Знае как да мотивира играчите си, голям психолог е и се държи добре с футболистите. Не е проблемен, а като има нещо – идва и ти го казва в очите. Той мисля, че има доста голямо влияние върху моята игра. В началото, когато дойдох в Грац, първите 3-4 мача ми бяха стресови, защото самият футбол в Австрия не е като в Италия. Тук е по-динамична играта, отворена е. Постоянно се атакува и отборите не се затваря. Дори последният в таблицата играе така. Трябваше ми да свикна, но после започнах да вкарвам, да подавам и помагам на отбора. Като тръгнах с хеттрика, и „като тръгне влака няма спирка”, констатира бившата звезда на ЦСКА.

LAP.bg
13 снимки

„Аз имам договор с Щурм до края на сезона, а след това се връщам в Италия, защото имам още три години с Каляри. Ще се върна там и ще се боря за място. Поддържам връзка с хора от Каляри, те са в непрестанен контакт с мен. От играчите се чувам с Наинголан и си пишем, Паволети, дори с него се видяхме наскоро. Ликоджанис също е част от играчите, както и с Дарио Сърна, но той вече не е в Каляри. От клуба сме в контакт постоянно”, добави още той.

За националния отбор: „Не съм щастлив, че се отложи баража с Унгария, защото ситуацията, която стана, няма как да съм доволен. Здравето на хората е най-важно и тази пандемия просто не ни дава да мислим за футбол на преден план и да загърбим здравето на хората. За мен лично добре е, че съм здрав и няма да пропускам мачове за Щурм, и ако треньорът реши да ме повика, аз съм на негово разположение. Не съм работил с Георги Дерменджиев, освен сега в България, където бях на два лагера. Впечатленията ми са добри. Той е добър, искрен човек и добре мотивира отбора си. Още не мога да кажа много, тъй като не съм видял повече, но дано работим в бъдеще”.

„Ивелин Попов го познавам много добре и смея да твърдя, че няма да ни е лесно без него. Капитан е на националния отбор с 90 мача и не много хора могат да се похвалят с толкова мачове. Наскоро четох, че няма да се връща и с него се чухме преди 20 дни. Не иска да се връща и това е негово решение и целият отбор трябва да го направи. Със сигурност ще липсва много на отбора”, допълни още българският футболист.

6 снимки

„Не искам да коментирам бивши играчи на ЦСКА. Направи се сензация, че съм нападнал звездите на ЦСКА. Аз правя лайфове в Instagram с феновете за въпроси от феновете и отговарям. Тогава получих 20 коментара за Албентоса и какво мисля. Казах, че не е кой знае какво, че напуска ЦСКА. За заплатите казах, че никой чужденец, играл 15 мача за клуба, да загърби голяма сума и да се махне. За Стефано Белтраме: Следя ЦСКА, знам какъв футболист е той и казах да не ме сравняват с него, защото ние сме коренно различни футболисти като стил, а не че аз съм най-големият, а той… Бях с Кюстендилеца и бяхме заедно, говорейки си за ЦСКА. Смяхме се много, говорихме си. Човекът ми каза, че знае за какво става на въпрос и не го притеснява нещо такова. Аз няма как да нападам ЦСКА – това няма как да стане. Много внимание се обърна на тази история, а не беше нещо кой знае какво”, сподели Десподов.

Кирил Десподов

източник: instagram.com/sksturm

„За Валентин Антов, Малинов и Чорбаджийски искам да играят. Медиите го написаха най-накрая, колкото да мине. Антов получава доста игрови минути в ЦСКА и шансове. За мен това е правилно, защото той може да е следващият, който ще направи голям трансфер от ЦСКА в чужбина. Така е и за Малинов и Чорбаджийски. Те са футболисти, които заслужават да играят. След тази ситуация, която стана с коронавируса, сега те ще получават повече шансове, което мисля, че е правилно и трябва да се направи от много години. Аз имах късмета на 15 да ме вземе Христо Стоичков. На него не му пука от нищо, взима ме, слага ме да тренирам и казва – ти ще играеш. Това е. Трябва да се дава шанс на младите. Ако не ме бяха взели на 15, нямаше може би да се развият така нещата. Българите трябва да получават повече минути на терена, за да има национален отбор”, говори още Десподов.

„Като футболист, мога да кажа, че Лудогорец ще стане за девети пореден път шампион. Бяхме близо до тях, гонихме се с тях при Стамен Белчев. Мисля, че и при Ел Маестро пак беше така, но каквото и да си говорим те са добър отбор – няма какво да се лъжем. Работи се много професионално, разполагат с пари. Те не се задоволяват с Лига Европа, а това говори, че този клуб иска да върви нагоре и да надгражда. Надявам се в близките две години да има отбор, който да ги свали от върха. Моля се това да е ЦСКА”.

„Ще кажа на феновете на ЦСКА, че да играеш за отбора е нещо велико. Не може да се опише с думи, няма как. Като излезеш на терена и чуеш публиката, настръхваш целия. Играх на 5-и май срещу Лудогорец и беше нещо велико, наистина. Ще се обърна към тях да продължават да подкрепят отбор, да го обичат винаги и да са горди, че ЦСКА го има – това е”.

9 снимки

„Самата идея на лайфовете ми е за феновете, за да ме питат каквото искат. Мен ми доставяше голямо удоволствие, когато включвах малки деца и ме питат интересни въпроси за футбол. Това ми правеше кеф. Ще продължа да го правя това нещо, защото мисля, че правя щастливи хората, защото имам комуникация с феновете. Аз не съм такъв, който иска да се показва. Мислел съм да се обадя на Стоичков дали иска да направим един лайф, но защо не? Ще видим, може и да направим една изненада на феновете двама големи цесекари да говорят. С Наинголан съм говорил също, но ще видим как ще се развият нещата”, анонсира още той.

Кирил Десподов

източник: https://www.instagram.com/despodov32

„Топката е моята приятелка и е винаги до мен. Много я обичам, тя ме прави щастлив. Тя е единствената до мен сега, ако ме питаш, нямам си приятелка и не съм се концентрирал върху това. То е като дойде, не пита това нещо, но това видео се надявам, че медиите в България и хората да са разбрали смисъла на това видео. Той беше, че аз изпращам като съобщение, че това нещо сега е най-важното нещо за мен”.

„Най-сладкият момент за мен? Много са, имам много голове, които са ми донасяли голяма сила, но може би най-сладкият във футбола е, когато ме продадоха в Италия. Най-трудният ми момент, честно да ви кажа, беше, когато си счупих глезена. Тогава бях малък и беше много тежък за мен момент. Приех много трудно ситуацията. Сега се връщам към историята и знам как строших крака си. Най-лошо е, когато си контузен. Това е най-гадното за един играч, а иначе съм имал трудни моменти и в ЦСКА. Не играех по едно време, никой не ми казваше защо.

Кирил Десподов

източник: LAP.bg

„Каранга пускаше много музика в съблекалнята. Той само бразилска музика и хващаме шишетата и го целим. Беше забавно. Слушахме много черно, за да може всички да разбират и не слушахме чалга. Сега в националния отбор се обличам аз, но освен мен – Попето. От време на време се опитвам да открадна по нещо, но не дава. С мъка стават нещата, но Попето се облича много хубаво и има стил. Краев се облича много екстравагантно, но всеки си има неговият вкус и разбирания. Ние не можем да се сърдим на никого. Ако не беше футболът, бих избрал тенисът. Ако не бях футболист, щях да бъда космонавт. Не, шегувам се – не съм се замислял. Само с футбол съм се занимавал и не знам какво щеше да бъде друго. Кристиано Роналдо винаги преди Лионел Меси. Последният сериал, който гледах е Money Heist. С нетърпение чакам да излезе пети сезон. Първият сезон е около 10-12 серии, вторият 8. Аз ги изгледах всичките за три дни”, призна Кирил Десподов.