След като вкара седем гола в седем мача през пролетта, всички погледи в Полша се насочиха към българския нападател Илиян Мицански. Голмайстор на втората дивизия, родният талант вече е в елита заедно със своя Заглебие, а там вече го обявиха за „Марадона от Любин” след един великолепен гол в стила на аржентинската легенда.

Мицански бе потърсен и от УЕФА, и даде интервю за официалния сайт на централата. В него той разкри, че си мечтае да стане топ реализатор и на първа лига в Полша, както и да бъде повикан в националния отбор на България.

След като измъкна Заглебие от зоната на изпадащите, Мицански е само на три попадения зад лидера при голмайсторите Роберт Левандовски и има всички шансове да изпълни първата си цел. Попадението му от 20 март срещу Полония Варшава, след 60-метров рейд, пък е основен претендент за гол на сезона.

„Бях голмайстор на втора дивизия в България, след това на втора дивизия в Полша. И сега мога да стана отново голмайстор, защото три гола не са много. Един много силен мач ще ми бъде достатъчен,” заяви Мицански пред uefa.com.

Да настигне златното момче на полския футбол, Роберт Левандовски, наистина е сериозно предизвикателство, но Мицански вече го размина веднъж – в класацията за Играч на месец март. Българският нападател заслужи 19 от 32 гласа и спечели отличието за месеца. „Знаех, че голът ми срещу Полония е много специален, но когато гледах повторението в интернет няколко часа по-късно, бях шокиран. Изглеждаше фантастично,” признава стрелецът от Сандански.

Мицански го определя вече като „гола на живота ми”, и го е гледал поне „20-30 пъти” един след друг. Заради попадението съотборниците веднага му прикачиха прякора „Марадона от Любин”, а медиите продължиха наименованието.

И докато в Полша вече всички знаят за Илиян Мицански, той все още търси признание в България, която напусна през 2005 година. „Много бих искал да играя за България. Ние нямаме толкова много играчи, които да се състезават в топ първенствата, затова не е невъзможно. Не виждам причина да не получавам шанс. Да играя до Димитър Бербатов е най-голямата ми футболна мечта. Всъщност, това не е мечта, това е цел,” обясни Мицански.

От УЕФА дори дават и съвет, как Българският футболен съюз да извлече най-доброто от Илиян – президентът на Заглебие Йежи Козински подарява по нещо на нападателя за всеки гол. „Веднъж получих хубава вратовръзка, друг път възглавница, за да спя по-добре преди мач, след това смешна шапка, а също така и торта, която споделих със съотборниците си,” с усмивка завършва Мицански.

„Подаръкът на Любин, който продължава да дава на отбора си,” завършва с коментарно изречение сайтът на УЕФА.