Един Джеко, звездата на Интер Милано и на националния отбор на Босна и Херцеговина, говори ексклузивно за предаването "Код Спорт". Визитката на нападателя е впечатляваща. Шампион на Германия и на Англия. Голмайстор номер едно на Бундеслигата и на Серия А. Участник в идеалния отбор на Шампионската лига и Лига Европа. И железен капитан във водения от Ивайло Петев тим на Босна и Херцеговина.

- Г-н Джеко, вие сте капитан на националния отбор на Босна и Херцеговина. Как работи дуото Джеко-Ивайло Петев? Разбирате ли се с българския специалист?

- Работи добре, както се вижда от предишните квалификации. Не е вярно това, което се говори от някои за него - че не се справял на ниво. Мисля, че в отминалите квалификации не се справихме добре само в един мач и той бе срещу Финландия у дома. Загубихме го и така, за съжаление, загубихме и шансовете за бараж. Но въпреки това мисля, че генерално този квалификационен цикъл беше добър, тъй като в отбора има доста млади играчи. Нов беше и селекционерът, който трябваше да въведе и наложи своите тактически виждания. Вярвам, че сега ще сме напълно готови за предстоящите квалификационни мачове.

- Работил сте с много треньори. Кое е специалното при Петев? Кои негови качества харесвате?

- Жал ми е най-много, че когато дойде, не получи добро посрещане. Някои наши хора гледат на други хора въз основа онова, което някой им е казал. Въпреки това още от първите си дни тук той доказа, че е голям професионалист. По време на мачовете показа, че има свои идеи. И въобще мисля, че е един от най-добрите селекционери, които сме имали. Все още съжалявам за онзи мач с Финландия, защото този отбор с него начело заслужаваше много повече от това, което в крайна сметка постигна.

- Какъв е колективът при Петев и възможно ли е Босна и Херцеговина да се класира за Евро 2024?

- Треньорът трябва да е винаги искрен с играчите. Това е една от отличителните черти на шефа Петев. Той винаги е искрен с нас. Казва ни всичко в очите - какво очаква от нас или какво не сме направили както трябва. Точно това очакваме ние от него - да ни казва смело и открито как стоят нещата. В отбора има млади футболисти, има и някои по-опитни като мен. И няма да крия - ние, по-старите, заедно с Петев, се опитваме да помогнем на младите да вървят в правия път. Само така ще можем да изпълним целта си - да играем на финалите на европейското.

- Може ли да се сравни с нещо участието на родината ви на световното първенство през 2014 година? Мачът на "Маракана" срещу Лионел Меси и Аржентина. Ние имахме шанса да бъдем на стадиона за този мач.

- Това е най-голямото първенство, на което Босна и Херцеговина е участвала до момента. Бяхме горди, че сме там. При това мондиалът беше в Бразилия и играхме на митичната "Маракана" - един от най-известните стадиони. И не срещу кого да е, а срещу Аржентина с Меси, който е един от най-добрите играчи в света. За всички нас това беше изживяване, което няма да забравим, въпреки че не успяхме да прескочим групата. Но сега пък се надявам, че Ивайло Петев ще ни заведе пак на голямо първенство.