Реномето на Серия А претърпя  нов горчив удар след поредния случай на расизъм по терените на калчото, с който ще занимае Италианската футболна федерация. Оттам обявиха, че стартират разследване на неделния мач Аталанта-Фиорентина (2:2) заради обиди на расистка основа срещу футболиста на „вилотовите” Далберт.

Инцидентите по трибуните бяха толкова очевидни, че главният съдия Даниеле Орсато се видя принуден да прекъсна играта за 3 минути, в които дикторът на стадион „Атлети Адзури д’Италия” предупреди тифозите на „бергамаските”, че ако продължат, мачът ще бъде прекратен.

Впоследствие Аталанта като клуб се разграничи от поведението на въпросните привърженици и обеща пълно съдействие о случая. От местната федерация започват детайлно разследване за мащаба и причината за расистките обиди. Потърпевшият Далберт също ще бъде разпитан, за да сподели своето мнение.

През 2019 година последователно Мойс Кийн, Блес Матюиди, Ромелу Лукаку и Франк Кесие бяха подложени на маймунски звуци, но нито един от тези случаи не завърши с наказание.