"Муту е рискувал живота си, взимайки сибутрамин: във всеки едни момент е можел да получи инфаркт", пише днес в заглавие румънският вестник "Румъния либера", след като вчера бе съобщено, че нападателят на Фиорентина - Адриан Муту, е уличен в употреба на забранената субстанция сибутрамин.

Муту разбрал новината около 16.10 часа по време на тренировка, която незабавно прекъснал. Според очевидци Муту бил шокиран. По-късно ръководството на Фиорентина съобщи официално, че Муту няма да играе до извършването на контраекспертиза.

Лекарите са раздвоени по въпроса доколко сибутрамина, вещество, което потиска апетита и се препоръчва на хора, които имат проблеми с теглото, може да влияе на постижения в спорта.

"Дълбоко се съмнявам Муту преднамерено да е взел тази субстанция. Поемането й носи многократно по-голям риск, отколкото ползите й за какъвто и да е спортист", казва доктор Алин Попеску, цитиран от БТА. Според други лекари обаче сибутрамина е стимулант на централната нервна система, а един футболист може да стане по-агресивен по време на мач, ако приеме веществото.

Тъй като това е второ подобно провинение на Муту, той може да получи забрана да играе футбол между една и четири години. През 2004 година румънският национален играч бе уволнен дисциплинарно от Челси заради употреба на кокаин.

Муту е взел медикамента на своя глава, тъй като искал да отслабне, пише днес по темата румънският вестник "Гъндул". Според изданието лекарството му било изпратено от Румъния от неговата майка, която също го използвала, за да отслабне.

Близки на футболиста твърдят, че той бил обсебен на тема тегло, а сестра му Лаура Кордун разказвала, че той "дори има фобия да бъде слаб, защото в детството си бил доста пълничък. Дори и петстотин грама да има в повече, веднага иска да ги свали".

"Адриан Муту отслабва бързо и губи 8,5 милиона евро", пише още "Гъндул" и допълва, че сумата от 8,5 милиона е размерът на заплатата на Муту във Фиорентина идните три години и половина.

Европейската агенция за лекарства поиска от Еврокомисията миналата седмица да спре продажбата на таблетки за отслабване, които съдържат сибутрамин, защото това вещество може да причини инфаркт, отбелязва "Ромъния либера".