Разследващата програма „Репорт” на телевизия RAI посвети сериозна разработка, която зададе множество въпроси във връзка с придобиването на Милан от Йонхон Ли. Основният извод, до който стигна медията, бе тоталното затъмнение около това кой всъщност е реалния собственик на „росонерите”.

Китайският бизнесмен финализира сделката по закупуването през април 2017 година, а цялото начинание му струваше 740 милиона евро. Покупката нямаше да се случи, ако той и клубът не бяха теглили по отделно заеми от американския хедж фонд „Елиът Мениджмънт” на обща стойност 303 милиона евро.

Лихвата по тях е доста висока – цели 11 процента, а до края на октомври задълженията за общо 380 милиона евро трябва да бъдат изплатени. Ако Ли не спази сроковете, „Елиът” на практика ще бъде новият собственик на един от най-успешните футболни клубове в Италия.

Притесненията не спират дотук – фактът, че УЕФА отказа на Милан сключването на компромисно споразумение във връзка с нарушения на Финансовия феърплей, говори за сериозните притеснения на европейската футболна централа относно финансовата стабилност на Йонхон Ли. „Остава налице несигурност във връзка с рефинансирането на заема и лихвите, които трябва да се изплатят през октомври”, обосноваха се от УЕФА.

Според разследващия репортаж, излъчен по канал RAI 3, изобщо не е ясно откъде е дошла останалата част от въпросните 740 милиона евро. В същото време до края на днешния ден Йонхон Ли трябва да преведе 10 милиона евро, за да спази сроковете по обещаните увеличения на основния капитал.

Разследващите журналисти проследили движенията на сумата за по покупката и направило впечатление, че парите дошли от няколко офшорни сметки и корпорации, базирани в  Люксембург, Кайманите, Британските вирджински острови  и Гернси. Авторите на 21-минутното експозе също така провели разговори с финансови анализатори, а също и с колегите от „Ню Йорк Таймс”, които посетили бизнес централата на Йонхон Ли, където открили само известие за изгонване.

„Истинският въпрос е защо всички тези пари идват от юрисдикции, които гарантират анонимност? Истината е, че просто някой желае да остане неизвестен за обществеността”, коментира експерта по пране на пари Джан Гаетано Белавия.

Карло Феста, репортер във финансовия вестник „Ил Соле 24 Оре”, изказа подобни предположения. „Никой не знае кой е действителният собственик на Милан. Фактът е, че властите в Милано стартираха разследване след сигнал от Банка д’Италия (централната банка на страната – б.р.), за да се разбере откъде идват парите”, добави Феста.

Интересното е, че непосредствено след заема за 303 милиона евро от „Елиът Мениджмънт” Йонхон Ли тегли втори такъв – за 8,3 щатски долара от „Тиймуей”, компания от Кайманите. Според независимия финансов анализатор Дейвид Уеб лихвата по този заем е била първоначално 14 процента, а вече е нараснала до изумителните 24 процента. Това индикира, че финансовата ситуация на Ли граничи с отачаянието, след като никъде не е успял да намери по-изгодни условия.

Идват и още притеснителни новини за всички, които обичат „росонерите”. Кореспондентът на „Ню Йорк Таймс” в Пекин – Суи-Лий Вий твърди, че е направил проучване и „никой не е наясно кой точно е Йонхон Ли.”

От „Репорт” също така били заинтригувани от присъствието на компания с името „Блу Скай”, която също имала участие в покупката на Милан. Нейните ръководители – Джанлука Д’Аванцо и Салваторе Черкионе са базирани в Лондон и имат много силни връзки с… предишния собственик на „росонерите” Силвио Берлускони. Преди време и двамата са били членове в борда на директорите на компания, наречена SOPAF, където длъжност е имал и бившият изпълнителен директор на Милан Адриано Галиани.

Очевидно е, че някъде по високите етажи в Милан са научили да готвения материал, затова предварително уговореното интервю с настоящия изпълнителен директор Марко Фасоне е било отменено. Йонхон Ли категорично отказал коментар, а същото важи и за двамата финансити от Неапол, които обслужвали процеса по отпускането на заема от 303 милиона евро. Последните са известни като близки приятели на Галиани, който също категорично отказал коментар.

Заключението? „Единственият, който може да каже кой в действителност е г-н Ли, е бившият президент Берлускони. Кой определи Ли като подходящ купувач за Милан? Сега Берлускони обяви, че би искал да откупи клуба обратно.  Това би се казало доста лесно, след като се вижда, че той има няколко приятели, които все още са част от борда на директорите”, обясняват в репортажа.

Още по темата:

Отчаян ход от поставения на колене собственик на Милан

10 милиона евро, които решават съдбата на Милан

Милиардер потрива ръце нещастие да сполети Милан

Големият кредитор на Милан с ултиматум до Йонхон Ли