Селекционерът на италианския национален отбор по футбол Роберто Манчини за пореден път даде да се разбере, че резултатите на тима в новосформираната от УЕФА Лига на нациите са без значение за него. Специалистът подчерта, че основните усилия на „скуадра адзура” ще бъдат насочени в квалификациите за UEFA EURO 2020.

В неделя Италия гостува срещу Полша в турнира, като миналия месец в Болоня двата тима направиха 1:1. След това и поляци, и италианци загубиха мачовете си срещу Португалия, така че един от тях се очертава като кандидат за изпадане в Дивизия B.

„Моето пътуване тук стартира през май и целта винаги е била да подготвим отбора за квалификациите за Евро 2020”, коментира Манчини. „Португалия в момента са по-добър отбор от нас и заслужено водят в групата. Очевидно, макар че във футбола нищо не е сигурно, ние с Полша ще спорим за второто място.”

„Към момента Португалия има нещо повече от нас. Полша пък си остава добър отбор с талантливи играчи. Мачът няма да бъде лесен, макар че сме в състояние да играем добре.”

„Когато започнах тук, мисията беше да реконструирам отбора и да оставя добри впечатления в Лигата на нациите, но само толкова. Останалото е работа, чийто плодове ще берем по-късно. Ще ни трябва малко време, не е лесно, но се опитваме да намерим точната група, която може да постигне страхотни неща в квалификациите за Европейското първенство.”

„Цял национален отбор не се създава само с 5 мача. Едва в началото на този проект съм. Целта е да се класираме на Европейското първенство. Ако загубим утре, нищо не се променя чак толкова. Не е като да пропуснем класиране за Евро 2020 и повече никога да не играем на такъв турнир. Лигата на нациите беше създадена просто за да не подценяват държавите приятелските мачове. Не виждам смисъл да се прави драма (от евентуално изпадане на Италия – б.р.)”, завърши Манчини.