Милан отново ще си има ядове с УЕФА относно финансовия феърплей, след като и вторият предоставен план пред европейската футболна централа няма да бъде одобрен, написаха медиите в Испания.

През април „росонерите” бяха закупени от китайския консорциум „Росонери Спорт Инвестмънт Лукс”, който е оглавяван от бизнесмена Йонхо Ли. Последва мощна лятна селекция през лятото и харчове за над 200 милиона евро по привличането на нови играчи.

По принцип правилата на УЕФА допускат, когато даден клуб смени собствеността си, да поиска частично освобождаване от финансовия феърплей. Така вместо в обичайния 2-годишен срок отговорностите им еднократно ще се разглеждат в период от 4 години.

За тази цел новите собственици трябва да реалистични планове за същия период, чието изпълнение би донесло печалба на клуба и би демонстрирало твърдите им намерения. Естествено, ако обещаното и изпълненото не съвпаднат, следват строги санкции.

И УЕФА се усъмни в новите босове на Милан

Милан за първи път изпрати подобна документация в началото на юни, но след серия въпроси от УЕФА реши да изтегли документите, за да ги преправи и предостави наново. Повторното пращане стана факт по-рано през ноември, ала новините не изглеждат добри. Според вестник „Марка” новият финансов разчет не е заличил по никакъв начин опасенията на УЕФА. Големият проблем произтича от това, че всички инвестиции са обвързани тясно със спортните успехи на Милан, а дотук сезонът не върви особено успешно за отбора.

В момента Милан е на цели 11 точки от топ 4 в Серия А, който вече носи автоматична промоция в групите на Шампионската лига. Само този факт е достатъчен, за да срине основата, върху която стъпват прогнозите във всички пера.

Разкриха числата, с които Милан стана за смях пред УЕФА

Ако УЕФА официално отхвърли плана, то вариантите са два – или европейската футболна централа предлага ново споразумение, или следват санкции за Милан. Техният размер варира и би могло да се стигне до изваждане на клуба от евротурнирите.

На този фон още по-тревожно звучи информацията на „Ню Йорк Таймс”, която видя бял свят миналата седмица. Според американското издание босът на Милан Йонхон Ли всъщност не бил известен на никого  в Китай и може би дори не притежава миньорската компания, за която се вярва, че е изворът на богатствата му.