Аталанта разби Милан с 3:0 на "Сан Сиро" в мач от 19-ия кръг на Серия А. Гостите откриха чрез централния защитник Кристиан Ромеро (26), а в началото на втората част Йосип Иличич (53) от дузпа удвои преднината на бергамаските. Класическият резултат бе оформен от Дуван Сапата в 77-ата минута.

По този начин "росонерите" продължиха негативната си серия срещу днешния съперник и вече в трети пореден мач не познават успеха. Все пак възпитаниците на Стефано Пиоли остават на първата позиция в Серия А с актив от 43 точки, на две пред втория Интер. В същото време Аталанта се изкачи на четвъртото място.

Gulliver/GettyImages
27 снимки

"Росонерите" стартираха агресивно и още във 2-ата минута след продължителна атака, Тео Ернандес центрира остро по земя в наказателното поле, където Кристиан Ромеро изпревари Златан Ибрахимович и изби в ъглов удар. От последвалия корнер Суалио Мейте стреля с глава, но покрай десния страничен стълб.

В следващите минути бергамаските опитаха да притиснат съперника си, но защитатана домакините се справи и не допусна Джанлуиджи Донарума да бъде застрашен. В 11-ата минута Йосип Иличич центрира остро от фаул в наказателното поле, където Джанлуиджи Донарума боксира с една ръка, а след това Мартен де Роон стреля от въздуха, но над вратата.

В 14-ата минута гостите организираха бърза контраатака. Ханс Хатебур бе намерен в наказателното поле, след което нанесе удар в близкия ъгъл, но след рикошет от крака на Франк Кесие топката излезе в ъглов удар.

Аталанта продължи да действа по-добре и не позволяваше на домакините да изнесат топката. В 18-ата минута Йосип Иличич стреля от дистанция като топката мина покрай левия страничен ъгъл.

В 26-ата минута логичното се случи и гостите откриха резултата. Робин Госенс центрира в наказателното поле, където Криситан Ромеро надскочи Пиер Калулу и с глава успя да даде аванс на тима си.

Милан не намираше решение на агресивната игра на бергамаските и не успяваше да създаде опасности пред Пиерлуиджи Голини. В 32-ата минута Йосип Иличич центрира от фаул в наказателното поле, където Дуван Сапата стреля от въздуха, но нападателя не успя да нанесе добър удар и Джанлуиджи Донарума улови.

В 39-ата минута Джанлуиджи Донарума спаси силен удар на Йосип Иличич от пряк свободен удар. Капитанът на "росонерите" след това улови и след изстрел с глава на Берат Джимсити.

Две по-късно Милан имаше отличен шанс да възстанови равенството. Сандро Тонали центрира от фаул на далечната греда, където Златан Ибрахимович бе оставен непокрит, но нападателят явно не очакваше това и не успя да нанесе точен изстрел.

Аталанта започна втората част, както приключи първата и веднага застраши Джанлуиджи Донарума. Йосип Иличич отправи изстрел от границата на наказателното поле, но той бе слаб и вратарят на домакините улови.

В 51-ата минута гостите получиха дузпа, след като Франк Кесие удари с лакът Йосип Иличич и главният съдия Маурицио Мариани посочи бялата точка. Словенецът застана зад топката и с удар в долния ляв ъгъл реализира, въпреки че Джанлуиджи Донарума бе на път да отрази изстрела.

Гостите продължиха да се чувстват комфортно на "Сан Сиро" и малко пъсно след центриране на Йосип Иличич в наказателното поле Дуван Сапата стреля с глава, но над напречната греда.

В 68-ата минута след нова акция от страна на Йосип Иличич се стигна до удар на словенеца, който премина покрай десния страничен стълб.

Малко след това в игра за Милан се появи новото попълнение Марио Манджукич, който направи официалния си дебют с екипа на "росонерите". Веднага след появяването си на терена хърватинът предизвика Пиерлуиджи Голини да направи решително спасяване след изстрел отблизо.

В 74-ата минута и съдбата намигна на Милан, след като удар с глава на Дуван Сапата срещна десния страничен стълб.

Три по-късно нападателят на бергамаските все пак бе точен и направи резултата класически. Гостите организираха отлична контраатака, която завърши с пас към Дуван Сапата, който хладнокръвно реализира останал очи в очи с Джанлуиджи Донарума.

Дълбоко в добавеното време на двубоя Брахим Диас стреля от дистанция и топката премина на сантиметри от левия страничен стълб. До края на двубоя Аталанта бе тимът, който игра по-рационално и успя да задържи комфортния си аванс, докато Милан остана безидеен в атака.

МИЛАН - АТАЛАНТА 0:3

0:1 Ромеро 26'

0:2 Иличич 53'-д.

0:3 Сапата 77'

СТАРТОВИТЕ СЪСТЕВИ:

МИЛАН: Джанлуиджи Донарума, Давиде Калабрия, Симон Кяер, Пиер Калулу, Тео Ернандес, Сандро Тонали, Франк Кесие, Саму Кастейехо, Суалио Мейте, Рафаел Леао, Златан Ибрахимович

Треньор: Стефано Пиоли

АТАЛАНТА: Пиерлуиджи Голини, Рафаел Толой, Кристиан Ромеро, Берат Джимнисти, Ханс Хатебуур, Мартен де Роон, Ремо Фрьойлер, Робин Госенс, Матео Песина, Йосип Иличич, Дуван Сапата

Треньор: Джан Пиеро Гасперини

Гл. съдия: Маурицио Мариани

Стадион: „Сан Сиро“, Милано