Аталанта победи Рома с 3:1 на „Гевис Стейдиъм“ в последен мач от кръга в италианската Серия А. „Нерадзурите“ от Бергамо и „джалоросите“ изиграха поредния здрав и изпъстрен с голове мач помежду си, но в крайна сметка отборът, воден от Джан Пиеро Гасперини съхрани шансовете си за участие в Шампионска лига догодина.

Бергамаските са седми с 52 точки, римският гранд е четвърти с 56. Между двата тима на пета и шеста позиция са миланските грандове Милан и Интер.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

След блед първи половин час в Бергамо, домакините се възползваха от невнимание в отбраната на „вълците“ и откриха. Дуван Сапата се пребори с бранител на римляните и намери Марио Пашалич в наказателното поле, а хърватският халф засече от воле подаването на колумбиеца и с по-слабия си ляв крак разстреля Руи Патрисио за 1:0.

Още в самото начало на втората част Тами Ейбрахам изпусна чист шанс, с който можеше да възстанови паритета. Англичанинът обаче стреля с глава покрай левия стълб.

Четвърт час преди края атмосферата на бившия „Атлети Адзури д`Италия“ стана още по-нажежена, защото Аталанта вкара втори гол. Удар с глава на Хосе Паломино бе блокиран от бранител на Рома, но при добавката капитанът Рафаел Толой стреля мощно и не остави шанс за реакция на защитниците на римския тим, както и на вратаря Патрисио.

Рома все пак се съживи, макар и за кратко – Лоренцо Пелегрини върна един гол в 83-ата минута.

В ответната атака обаче, Патрисио не успя да улови една лесна топка, която попадна у Тюн Коопмайнерс. Нидерландският национал без колебание направи 3:1 на опразнената от португалския страж врата.

Пелегрини можеше да върне и още едно попадение за Жозе Моуриньо и компания, но опит от неговия специалитет – пряк свободните удар, се оказа неточен.

В самия край на двубоя двама от играчите на Рома – Диего Йоренте и Пауло Дибала, изпитаха сериозни болежки, като левичарят пострада при влизане на своя сънародник Хосе Паломино.