Наставникът на Наполи Карло Анчелоти призна, че големият проблем на италианския футбол е количеството обиди, които го съпътстват. Специалистът, който през годините работи в Англия, Испания и Германия призна, че в това отношение другите водещи футболни нации са доста по-напреднали.

В събота Наполи имаше гостуване срещу Дженоа, което спечели трудно с 2:1 и задълбочи неприязънта между феновете на генуезци и президента Енрико Прециози. В тази връзка на стадиона имаше огромен транспарант, издигнат от въпросните тифози и гласящ доста недвусмисленото: „Прециози, един ден ти ще умреш… но Дженоа – никога!”

Именно тази атмосфера не се харесва на 59-годишния Анчелоти, който обсъди нашироко плюсовете и минусите на футбола, който се играе в калчото. „Онова, което най-много липсва в чужбина, е тактическият аспект”, заяви доказаният специалист. „Италианският футбол остава силно конкурентен в този аспект, защото тук тактиката се мисли дълго и подробно. Първият път, когато посетих Англия, открих един различен начин за работа с моя щаб, а това ми разкри нови познания.”

„Най-големият ни проблем тук е езикът, защото невинаги трябва да си толкова директен с играчите и да търсиш незабавна връзка. Сега футболът вече е глобализиран, но в чужбина са по-напред от нас по отношение на инфраструктура, а също и на културно ниво.”

„Тук все още третираме футбола като битка, навън е много малко вероятно да бъдеш обиден, а в Англия – направо е невъзможно. В Испания също има силно съперничество между отборите, но никога няма да видите тази грубост. В Италия има много неща, които трябва да подобрим. Не изключвам да се прекратяват мачове, и то не само заради дъжда”, заяви Анчелоти.