Един-единствен гол бе достатъчен на Рома да се класира за полуфинал за Купата на Италия. „Римските вълци” се наложиха с 1:0 над тима на Катания, доиграл мача с девет души.

И двата състава влязоха амбицирани докрай в мача, след като през уикенда Рома постигна победа над Ювентус, а Катания би Парма. Въпреки това си личеше кой е по-класният състав, като в по-голяма част от срещата домакините владееха инициативата, докато сицилианци се опитваха да се задържат в играта.

Стефано Окака Чука имаше най-чистото положение през първото полувреме, след центриране на Джон Арне Рийзе, но Кристиан Терлици в последния момент успя да изчисти топката.

Де Роси също имаше възможности да открие, в края на първото и началото на второто полувреме. Напрежението си каза думата, и в 56-та минута Катания остана с човек по-малко, когато Белучи получи втори жълт картон. Прекият свободен удар, изпълнен от Де Роси бе изчистен от гол линията от Кампаньоло, а натискът на Рома продължи.

Отново Кампаньоло бе последната преграда между топката и вратата малко по-късно, когато Симоне Перота стреля точно с глава. Защитата на Катания бе самоотвержена до край, но в 72-та минута Аугустин също получи втори жълт картон и трябваше да напусне преждевременно играта.

Останали с девет души на терена, гостите вече не издържаха, и в 74-та минута, след центриране на Рийзе от пряк свободен удар, Алесио Серки отклоти топката към Де Роси и той с прецизен шут хвърли в екстаз „Олимпико”.

Рома ще играе на полуфинал с победителя от сблъсъка между Милан и Удинезе.