Карло Анчелоти се завърна в италианския футбол през това лято. Бившият наставник на Реджина, Парма, Ювентус, Милан, Челси, Реал Мадрид, ПСЖ и Байерн Мюннхен пое Наполи с ясната цел да продължи във възходяща линия развитието на южняците и все пак да опита да отмъкне титлата в Италия на хегемона Ювентус.

Анчелоти е един от най-великите треньори в историята на играта, печелейки три Купи в Шампионската лига (с по толкова са само Боб Пейсли и Зинедин Зидан), както и шампионатни титли в четири от петте големи първенства в Европа. В пространно интервю за "France Football" италианецът говори за новия си клуб, футболната си философия и бъдещите си цели преди двубоя на Наполи с ПСЖ от груповата фаза на Шампионската лига.

"Разликата между Наполи и предишните отбори, които съм водил, е желанието за прогрес. Когато аз бях играч, в Наполи имаше символ - Диего Марадона. Дали в града, или в клуба, всичко се въртеше около него. Просто не можете да си представи в какви размери бе това. Дори сега Марадона е бог тук. Но сега Наполи е различен. Ние нямаме Марадона, но е изграден един висококвалифициран отбор, в който са включени и млади играчи", започна Анчелоти.

"В последните няколко години Наполи се представяше на много високо ниво. Аз ще внеса малко опит, ще помогна на отбора да има повече характер и ще опитам да давам кураж, когато не се представяме добре. Като цяло моята работа остава същата - да намеря най-добрия начин за развитието на моите играчи, както и намирането на най-добрата система за поправянето на техните недостатъци", добави той.

"Разликата с Милан, Челси, ПСЖ, Реал и Байерн е това, че там трябва да печелиш непрекъснато. В Наполи проектът все още продължава да се развива. Разбира се, аз не бих се задоволил с второто място. Аз съм човек, който обича да се състезва. Надяваме се в крайна сметка да стигнем до нашите цели. В крайна сметка един треньор е съден по резултатите, които постига. Но качеството на работа не е отражение само на трофеите - най-вече с млад отбор, който все още трябва да учи", каза още Татко Карло.

"Всяка неделя ти се срещаш с нова система на игра. Така трябва да променяш своята и да мислиш как да решаваш належащите проблеми. Треньорите са много добри в последно време и определено знаят как да правят нещата трудни за противника. Срещу по-малък отбор в Италия е много трудно да вкараш четири-пет гола, тъй като повечето стоят добре организирани в защита. Все още мисля, че Серия А е най-силно ангажираното тактически първенство в Европа", добави той.

"Пеп Гуардиола беляза футбола със своя позиционен футбол, в който потенциала си разгърнаха Меси, Шави, Иниеста и Бускетс - те не са нормални играчи. Той опита да вкара подобен стил в Байерн и в Сити, като вторият успя да улови духана Пеп. Опасността идва, ако опиташ да копираш всичко това без знанията на Гуардиола и без играчите с нужните характеристики. Трябва да имаш стратегия в глава си. Но най-важното нещо, което трябва да обмислиш е наличния състав.

"Аз не вярвам в "установените" системи. Няма такова нещо като "стил Анчелоти", тъй като аз базирам своята тактика на наличния потенциал, с който разполагам. Някои треньори опитват да вкарат играчите си в своята философия. Аз обаче опитват да нагодя своя стил спрямо футболистите си. Да имаш един строго дефиниран стил, те ограничава", каза още Анчелоти.

"От друга страна обаче аз имам принципи, които не се променят - искам да ръководя отбори, които пресират, атакуват, стоят добре организирани в двете фази на играта. Когато се защитавам, харесвам 4-4-2 - чувствам се добре с тази схема. Но при атаката формацията се променя. Идеята е да се вложат играчи в зоната, където те ще извадят най-доброто от себе си", добави наставникът.

"Аз лично винаги съм бил късметлия. След Юве, успях да се договоря за връщане в Парма. В същия ден обаче Милан бе загубил важен мач и се свърза с мен. Може би моята история щеше да бъде друга. Късметът има огромно значение във футбола. Не мога да говоря за своите компетенции, но мога да кажа, че опитът ми помага много. Аз съм във футбола вече 40 години. Ако някой ми каже, че не разбирам от футбол, ще го приема."

Но ако някой ми каже, че нямам опита във футбола, бих се разстроил. Останалото може да се дискутира. Аз живея за велики вечери като тази с Ливърпул (1:0 за Наполи с гол в добавеното време на Лоренцо Инсиние), както за тази, която предстои с ПСЖ. Не съм движен неизменно от желанието за победа, но със сигурност от желанието да изживявам такива велики моменти. Обичам да печеля, но емоцията означава повече", каза още наставникът на неаполитанците.

"Аз съм в клуб, който приема моята философия. Приключението е също толкова вълнуващо, както и стигането до целта. Само преди 14 години Наполи бе в Серия С. Те прогресираха стъпка по стъпка, малко по малко, докато не станаха вицешампиони на Италия и един от 16-те най-добри отбори в Европа", сподели Анчелоти.