Новият старши треньор на Реал Мадрид Жозе Моуриньо даде дълго интервю за вестник „Ас”. Срещата между мениджъра и журналиста от мадридската медия се състоя в елегантно кафене в центъра на Милано. Денят е специален за Специалния, защото е последният му като жител на града. От утре Моуриньо се мести в Испания.

Още в началото треньорът, сбъднал мечтите на Интер, отсича: „Реал е по-голям и важен от всички нас”.

Попитан за стила на игра, които ще практикува, Моуриньо отговаря с охота. „Това ще бъде един балансиран отбор. Ще изградим тим, който иска да печели и печели трофеи. Ще работим усилено, за да го постигнем, а преди това ще видим нашите силни и слаби страни. Важно е да се знаят, кои са те. Следващият сезон ще бъде особен, защото идва веднага след световно първенство. Ние обаче трябва да сме напълно готови за първия мач”, отбеляза Жозе Моуриньо пред „Ас”.

Следва задължителният въпрос, свързан със схемата на игра, която Реал ще практикува по време на ерата „Жозе Моуриньо”. „Харесва ми да играя с четирима в отбрана, но понякога трябва да сме готови и на схема с трима. С Челси спечелих пет пъти с трима отзад. Миналия сезон с Интер взехме три мача с трима в отбрана, а през тази година се наложи веднъж да играем по този начин. Обикновено предпочитам играта с четирима, но ако е възможно с двама офанзивни крайни бранителя, като Ашли Коул и Майкон…”, допълва Жозе Моуриньо, правейки ясен намек за евентуални бъдещи трансфери в „кралския клуб”.

„Мисля, че с Валдано ще работим добре заедно. Той е бил футболист и треньор, а аз също, така че ще си помагаме. Ще ви дам един пример. Исках да взема Рикардо Карвальо в Интер, но Бранка ми каза: „Не е ли по-добре да вземем Лусио”? Отговорът ми беше ясен: „Можеш ли да ми го уредиш?”. Така че за треньора е добре да получава подобна помощ”, разказа още португалският наставник.

Моуриньо отговаря доста лаконично относно бъдещето на иконите за Реал Мадрид Раул и Гути. „Ветераните заслужават да бъдат щастливи. Ако искат да отидат в друг клуб, или просто да приемат по-различна роля на мястото, в което са били толкова много години. Ще ви дам пример. Матераци беше много щастлив да влезе в последната минута на финала в Шампионската лига. Кордоба също приема нещата по този начин. Има го и другия момент. Преди време срещнах Фернандо Йеро, който играеше в Болтън. Каза ми, че е изключително щастлив. Играчът трябва да бъде честен. Клубът също. Вече прочетох, че Гути се е сбогувал с публиката на Реал, защото иска нещо друго. Харесвам хората, който постъпват категорично. Раул обаче е тих и не говори нищо. Винаги е бил такъв, много спокоен. Когато отида в Мадрид искам да се чуя с него по телефона, а ако той иска да разговаря с мен, може и да се видим”, коментира деликатният въпрос с емблемата Раул новият треньор на „балета”.

„Кака беше контузен миналия сезон и това му попречи. Той загуби част от своето самочувствие. Няма да е проблем да върне своята най-добра форма. Той има нужда от огромно доверие, за да играе на познатото равнище”, сподели Специалния.

„Аз не харесвам тези неща. Не съм против Барселона. Аз съм фен на Порто, Челси, Интер, а сега на Реал Мадрид. Синът ми не е фен на Барса, а е фен на баща си. Той не може да тачи отбор, който 90 минути обижда баща му. Нямам нищо против Гуардиола. Познавам го много отдавна, а и имахме много добри отношения”, разказа още Жозе Моуриньо.

„Не мисля, че е възможно Рома да ни продаде Де Роси. Той и Тоти са Рома. Тоти е в края на кариерата си и Де Роси ще поеме неговата роля. Не вярвам, че ще има такъв трансфер. Същото е с Милито. Не смятам, че ще ни дадат играч, който е влязъл в историята на клуба им. Не казвам, че не бих го взел със себе си, а че Интер няма да го пусне. Майкон е уникален футболист. Това е едно физическо чудо. Той вкарва и доста голове за бранител, но пък и в Мадрид имаме един от най-добрите на този пост - Серхио Рамос”, коментира пред „Ас” Жозе Моуриньо, който вече дърпа конците в Реал Мадрид.