Кръг преди края на сезона в Примера дивисион вече почти 100% е ясно името и на третия изпадащ. След Уеска и Райо Валекано, тази безрадостна съдба изглежда ще последва и Жирона, чиято приказка сред най-добрите в Испания май ще продължи само два сезона. 

Каталунците сами са си виновни за тази развръзка, след като имаха пряк двубой с Леванте за спасяване на собствен терен, но се провалиха и паднаха с 1:2. Така изостанаха на три точки от последния над чертата Селта и само някакво чудо в последния кръг може да ги отърве. 

А всичко на "Естадио Монтиливи" можеше да се развие по съвсем различен начин. След нулева първа част развръзката остана за второто полувреме. И в 60-та минута домакините откриха резултата, когато точен беше Кристиан Стуани. 

Уругваецът засече от близка дистанция отбита от вратаря на валенсианците топка след изстрел на негов съотборник и така даде живителен аванс на тима си, а публиката започна да вярва в спасението. Преди да бъде облята с леден душ. 

Само две минути по-късно обаче Леванте изравни и завърза още повече интригата. Тогава Хосе Моралес с глава прониза мрежата на Жирона и изравни. Преди да се стигне до особено драматичната развръзка в края на мача. 

Равенството запазваше някакви по-сериозни шансове за каталунците да оцелеят, но допуснаха и второ попадение в мрежата си, с което на практика изпаднаха. Тогава Хосе Кампаня намери перфектно Енис Барди на границата на наказателното поле, който с мощен шут прониза Жирона за втори път. 

Тази развръзка помогна на участващите в останалите двубои в борбата за оцеляване. В тях и другите, които имаха нужди от победи, ги взеха. Валядолид се спаси с втората си поредна победа, който победи Райо Валекано в Мадрид с 2:1. 

Виляреал подпечата и на теория оставането си с успех над Ейбар, а единственият от тази компания, който загуби, беше Селта. Галисийците паднаха с 1:3 на гости на Атлетик Билбао, но развръзката в Каталуния им спести главоболията в последния кръг.