Един от най-знаковите защитници на нашата епоха - Жерар Пике, продължава да пише история с изявите си. При успеха на Барселона над Севиля с 2:1 в мароканския град Танжер в двубоя за Суперкупата, 31-годишният Пике спечели 28-ия си трофей с тима на "лос кулес" - пет по-малко от Лионел Меси (33) и четири по-малко от Андрес Иниеста (32).

Сезонът на Пике започна впечатляващо, след като той дори успя да отбележи и гол в двубоя срещу андалусийци. Това е неговото 50-то попадение с екипа на Барса. Той идва почти 10 години след неговия дебют за мъжкия тим на гранда - на 18 август 2008г. в двубоя срещу Висла Краков.

Неговият маниер да се включва силно при центрирания и да използва своя сериозен ръст от 194 см му дават огромно предимство при двубоите на "втория етаж". А и му носят много голове в сметката.

Едно от най-знаковите попадения на Пике с екипа на Барса идва през май 2009 година, когато тогавашният шампион на Испания Реал Мадрид е прекършен звучно с 6-2 на "Бернабеу". Пике вкарва за каталунците и завинаги влиза във фолкора на "Ел Класико" - след това той играе още 29 двубоя срещу кастилския "враг". 
 
Роденият през 1987 година в Барселона защитник прекарва 4 години - между 2004 и 2008г., в тима на Манчестър Юнайтед, където според него израства много под ръководството на Алекс Фъргюсън. През сезон 2006/2007г. прекарва няколко месеца в състава на Реал Сарагоса под наем преди през 2008 година да се прибере на "Камп Ноу" при Пеп Гуардиола.

По време на десетте си години в каталунската столица Пике се превърна в един от най-добрите централни защитници в съвремието, влизайки четири пъти в идеалния отбор на ФИФА - 2010, 2011, 2012 и 2016. Той е част от знаковите триумфи на Испания през 2010г. на Световното първенство в ЮАР и през 2012г. на Европейското в Полша и Украйна. 

С множеството си изказвания против монархията в Испания и в подкрепа на независимостта на Каталуния, Жерар Пике разделя мненията в страната от дълги години. Неугасващата му харизма и полярен обществен имидж обаче превръщат защитника на каталунците в един от символите на модерния футбол, както и в един от най-добрите голмайстори на своя пост за всички времена.