УЕФА наложи тежки санкции на няколко европейски отбора, сред които са почти половината грандове от Балканите и участникът в 1/8-финалите на Шампионската лига Малага.

Испанският тим получава наказание да не играе при следващото си класиране в евротурнирите в следващите 4 сезона. Малага ще бъде изхвърлен и още веднъж в следващите 4 години, ако не изчисти финансовите си задължения до 31 март 2013 година.

Сръбският Партизан Белград, хърватските Хайдук Сплит и Осиек и румънските Динамо Букурещ и Рапид Букурещ също са санкционирани да не участват в европейските клубни турнири при първото си класиране за тях през следващите 3 години. УЕФА все пак дава шанс на тези 5 отбора да докажат до 31 март 2013-а, че са изчистили всичките си задължения и да се разминат с тежките санкции.

Важно уточнение е, че санкцията на Малага влиза в сила от следващия сезон и отборът на Мануел Пелегрини ще може да играе в 1/8-финалите в ШЛ, където негов съперник ще бъде Порто.

Припомняме, че заедно с изхвърлените 6 отбора, и българският ЦСКА бе в обявения на 11 септември от УЕФА списък с 23 тима, които минаваха под строг мониторинг на европейската футболна централа и са застрашени с изваждане от евротурнирите, ако не погасят задълженията си.

Червените шефове обаче успяха да изчистят навреме задълженията, посочени от дошлите на проверка в София инспектори на УЕФА. Така клубът успя да се спаси от санкциите на УЕФА.