Барселона направи поредната си крачка към титлата в Примера дивисион, след като в мач от 30-тия кръг на шампионата победи Майорка с 5:0 на своя „Камп Ноу“. В основни виновници за успеха се превърнаха Сеск Фабрегас и Алексис Санчес, които вкараха и петте гола в двубоя. Фабрегас се отличи с хеттрик и асистенция, а Алексис с два гола и два голови паса.

Най-добрата новина за всички на „Камп Ноу“ обаче бе официалното завръщане в игра на Ерик Абидал. Французинът се появи в игра в 70-а минута на мястото на Жерар Пике и по този начин записа първи официален мач от февруари 2012-а година. През април миналата година защитникът претърпя трансплантация. Оттогава премина целия дълъг път на възстановяване, а в края на декември 2012 година се подложи на нов курс рехабилитация. Сега обаче Абидал се завърна на терена и показа, че не е загубил класата си.

С оглед на предстоящия в сряда реванш срещу Пари Сен Жермен в Шампионската лига, старши треньорът на каталунците Тито Виланова даде почивка на много от основните си футболисти като Шави, Давид Вия, Серхио Бускетс, Жорди Алба и вратаря Виктор Валдес. Барса бе и без контузения Лео Меси, но всички тези отсъствия не повлияха на играта на отбора, който реши всичко още през първото полувреме, когато реализира четири гола.

В отсъствие на титулярите, шанс за изява като титуляри получиха Бартра, Монтоя, Сонг, Тейо и Тиаго Алкантара, а през второто полувреме в игра влязоха и играещите за втория отбор Жерард Деулофеу и Жонатан.

Фабрегас откри резултата в 20-а минута, когато проби по чудесен начин, след което направи двойно с Алексис и с майсторски удар покрай плонжа на Ауате вкара за 1:0.

Само 2 минути по-късно сякаш всичко бе ясно след втория гол на домакините, в основата, на който пак бяха Фабрегас и Санчес. Испанският национал намери пространство и стреля, вратарят на гостите изби, но за негово нещастие топката попадна във връхлитащия Алексис, който с мощен шут я вкара за 2:0.

Последваха 15 спокойни минути преди да дойде ред на нови 3 минути, в които двете звезди на вечерта да вкарат по още един гол и да убият всякаква интрига. В 37-а минута след ново двойно подаване с чилиеца, Фабрегас вкара за 3:0, а почти веднага след това испанецът се отблагодари с пас по въздуха, който намери Алексис, той не се притесни от двамата бранители около него и с прецизен изстрел реализира четвъртия гол в мача.

Второто полувреме отново започна кошмарно за гостите. Още в началните секунди след подновяването на играта, след грешка в отбраната на Майорка топката попадна в Андрес Иниеста, който със страхотен диагонален пас намери Фабрегас, той си пое топката, преодоля Кевин Гарсия и без проблеми оформи хеттрика си.

Изглеждаше, че мачът отива на още по-голям разгром за гостите, но за тяхно щастие Барса намали темпото и до края само доиграваше мача, който в крайна сметка завърши 5:0.

В класирането Барса е лидер със 78 точки, с 13 пред Реал Мадрид. Майорка остава в битката за оцеляване – на предпоследната 19-а позиция с 24 точки, на 3 зад спасителното 17-о място, което в момента заема Сарагоса.