Барселона продължава да е едноличен лидер в класирането на Примера дивисион и след 17-я кръг. След поредното шоу на своята суперзвезда Лионел Меси, „каталунците” се наложиха като гост на Тенерифе с 5:0 и изпревариха пак Реал Мадрид. Барса има 43 точки в актива си, а вечният враг е с две по-малко.

Момчетата на Хосеп Гуардиола бързо се отърсиха от разочарованието след хикса срещу Виляреал в предишния кръг, и изнесоха истинска лекция на скромния противник. Пет минути бяха необходими, за да почнат да валят ударите по посока на Серхио Арагонесес. Чак в 36-та обаче Лео Меси успя да пробие защитата на Тенерифе. С основна заслуга за попадението бе и Боян Къркич, доставил топката на удобна позиция за аржентинеца, но Меси отново завърши по страхотен начин. Най-добрият футболист на 2009 година подаде за втория гол, който бе дело на Карлес Пуйол, в 44-та минута, и не особено изненадващо – с глава.

За да приключи подобаващо частта, в самия край на първото полувреме Лео Меси вкара пак, след акция на Иниеста и Боян. Така след само 45 минути нещата вече изглеждаха напълно ясни и второто полувреме трябваше само да се доиграе.

Положенията след почивката се брояха на пръстите, макар и всичките да бяха за Барселона. Тиери Анри направи невероятен пропуск в 74-та минута, но в следващата атака Меси поправи грешката му, и заби страхотен гол във вратата на Тенерифе.

Положението стана съвсем съкрушително за домакините в 85-та минута, когато след удар на Педро, защитникът Луна си вкара автогол, оформил крайното 0:5.