С попадение на Луис Суарес Барселона започна успешно защитата на титлата си в Примера дивисон, като победи с 1:0 Атлетик Билбао като гост  в първия кръг. Баските отново създадоха много неприятности на каталунците по подобие на сблъсъците за Суперкупата на Испания, като Лионел Меси дори пропусна дузпа. В крайна сметка решаващ за изхода на мача се оказа миг невнимание в отбрана, който позволи на Суарес да отбележи така важния гол през втората част.

По традиция гостите започнаха с Клаудио Браво на вратата и Томас Вермаелен в центъра на защитата, а в атака Рафиня Алкантара се нагърби със задачата да запълни дупката от отсъствието на Неймар.

Още в 19-ата минута наставникът на Барса Луис Енрике трябваше да прави принудителна смяна, след като Дани Алвеш пострада и бе сменен от Серхи Роберто, който заигра като десен защитник.

Шест минути по-късно централният нападател на Атлетик Ариц Адурис можеше да зарадва феновете на "Сан Мамес“ след опасен изстрел с глава. Топката прелетя много близо покрай лявата греда за късмет на Браво.

В 31-ата минута „блаугранас“ получиха дузпа, след като Луис Суарес се измъкна отдясно и влезе в наказателното поле, където преодоля Горка Елустондо и последният го препъна. От бялата точка Меси потърси долния десен ъгъл на вратата, ала Горка Ирайсос с веща намеса отби в корнер.

Четири минути след този епизод отново вратарят на гостите се прояви, като парира никак нелош изстрел на Луис Суарес.

Барса мъчно намираше пространства в половината на съперника и така полувремето приключи при нулево реми. След паузата и баските направиха принудителна смяна, след като левият бранител Микел Баленсиага се контузи и напусна терена в 54-ата.

Седем минути по-късно отбраната пред Ирайсос капитулира и позволи на Суарес да отбележи. Иван Ракитич метна чудесен дълъг пас към Жорди Алба отляво, а последният от движение центрира към далечната греда, където уругваецът бе оставен напълно сам и от воле разстреля вратаря.

Следващият шанс за каталунците дойде едва три минути преди края, когато Меси напомни за себе си с чудесен рейд през центъра. Аржентинецът се справи последователно с двама футболисти на Билбао, но накрая стреля твърде слабо и право в ръцете на Ирайсос.

Пропускът беше без значение, тъй като Атлетик много рядко имаше шансове да притесни Барселона във финалните минути и така каталунците тръгнаха с минимален успех.