Отборът на Атлетик Билбао грабна Суперкупата на Испания, след като в два мача успя да преодолее сочения за фаворит тим на Барселона.

След 0:4 пасив от първата среща, на „Ноу Камп“ таяха надежди, че все пак могат да преодолеят съперника си. Въпреки голямото количество звезди, Барселона се добра едва до 1:1 във втория мач за трофея, при това на собствен терен

По този начин с общ резултат 5:1 Атлетик Билбао спечели трофея в Испания.

След чудесна атака, Иван Ракитич подаде на Луис Суарес, който игра с глава, Лионел Меси овладя на гърди, а след това отблизо се разписа за 1:0.

В 56-ата минута Жерар Пике получи своя първи червен картон от 19 януари 2013 година насам. Любопитното е, че наказанието е заради неспортсменско поведение. Играчът изрази бурно недоволството си спрямо страничния съдия и се наложи да напусне терена. Заради това, защитникът ще пропусне старта на сезона в Примера дивисион в края на тази седмица.

В 74-ата минута обаче всичко приключи. Ариц Адурис стреля от границата на наказателното поле, Клаудио Браво успя да отрази, но върна топката отново на крака на своя съперник, който при втория си опит не сгреши за 1:1.

Съставът на Барселона категорично беше по-добрият и имаше своите шансове за гол, дори и с човек по-малко. Луис Суарес и Лионел Меси бяха най-близо до попадението, но така и не стигнаха до него.

В 86-ата минута гостите също останаха с човек по-малко. Съдията Карлос Веласко показа директен червен картон без колебание и на Кике Сола, заради грубо влизане в краката на Масчерано.  

Въпреки че спечели Суперкупата на Еввропа, Барселона не успя да триумфира и с тази у дома. За сметка на това тя отиде в ръцете на играчите от Атлетик Билбао.