Атлетико Мадрид стана първият отбор, успял да победи Барселона в Примера дивисион този сезон. „Дюшекчиите” се наложиха с 2:1 на свой терен, и така оставиха разликата между лидера и втория Реал Мадрид само две точки. Барса е с 55 след този 22-ри кръг в Испания. До момента каталунците бяха регистрирали четири равенства, но избягваха загубата, от 25 май миналата година. Атлетико продължава да е най-колебаещият се отбор в лигата, като непрекъснато изненадва с неочаквани успехи и пълни издънки.

На „Висенте Калдерон” в неделя мадридчани бяха по-добрия отбор, и се възползваха по най-оптималния начин от многото контузии на титуляри в състава на Барса. Сейду Кейта пък напусна принудително още в седмата минута на двубоя, и на негово място трябваше да се справя младока Педро. Кейта ще пропусне следващите четири седмици заради скъсан мускул.

И трите попадения паднаха през първото полувреме, в рамките на 17 минути. В деветата Диего Форлан оползотвори фантастичен пас на Хосе Антонио Рейес, излезе сам срещу Валдес и не остави шанс на вратаря. В 22-та минута Шимао с невероятен изстрел матира за втори път стража на Барселона, и възпламени трибуните на „Висенте Калдерон”.

Едва четири минути по-късно интригата се върна, след центриране от корнер, свалено с глава на близката греда от Пуйол, и оставеният непокрит Ибрахимович намали резултата. Пропуските пред двете врати се редуваха, като Серхио Агуеро също имаше огромно желание да се разпише, но късметът не му достигна.

След почивката ситуациите отново се редуваха, но темпото на игра леко спадна в сравнение с отличното първо полувреме. В последната минута Лионел Меси имаше заключителна възможност да изравни, но ударът му попадна точно в ръцете на Де Геа.

По-рано Севиля взе важна победа с 1:0 срещу Осасуна, и се върна в топ 4, поне преди утрешната среща между Тенерифе и другия претендент за четворката Майорка.