Звездата на Барселона Шави Ернандес бе възхитен от факта, че каталунците биха Леванте с 4:0 като гост в състав, пълен с 11 юноши на клуба.

В стартовия състав на Тито Виланова само Дани Алвеш не бе израснал в школата Ла Масия, но след като бразилският национал се контузи в 14-ата минута, той бе заменен от местния кадър Мартин Монтоя и всички 11 в тима бяха продукти на ДЮШ на Барса.

В 75-ата минута, когато резултатът вече беше 4:0 за лидера в класирането на Примера дивисион, Адриано Корея замени Жорди Алба и развали „юношеската единадесеторка“ на Барселона. Малко след това на терена влезе и още един местен футболист - Тиаго Алкантара, който влезе на мястото именно на Шави.

„Това е изключително, особено за тези от нас, които са се научили да играят футбол в Ла Масия. Ние доказваме и показваме добрата работа, която се върши там“, каза Шави Ернандес.

„Бившият ни треньор Луис Ван Гаал казваше, че неговата мечта е да види на терена 11 местни играчи и сега тази мечта стана реалност.“

„Доволни сме, че имаме 11 точки преднина пред Реал, но ние би трябвало да се фокусираме само върху нашето представяне на терена и да се опитаме да направим по-голяма преднината ни пред втория в класирането“, заяви още испанският национален полузащитник.

Барселона е лидер в Ла Лига с три точки пред втория Атлетико Мадрид и с 11 пред третия Реал Мадрид.

Ето и кои 11 юноши на Барса бяха едновременно на терена срещу Леванте в продължение на 61 минути: Виктор Валдес, Карлес Пуйол, Мартин Монтоя, Жерард Пике, Жорди Алба, Сеск Фабрегас, Андрес Иниеста, Шави Ернандес, Серхио Бускетс, Лионел Меси, Педро Родригес.

Два гола за каталунците вкара Лео Меси в 47-ата и 51-ата минути, а по едно попадение добавиха Иниеста (57') и Фабрегас (63').

Аржентинският национал Меси бе единствен от 11-те, който не е испанец, но той тренира в Ла Масия от 13-годишна възраст и също е кадър на клубната школа.