Алба Паласиос влезе в историята като първият трансджендър футболист в Испания. На 33 години, роденият в Мадрид състезател изпълни мечтата си, получавайки картотека за третодивизионния женски тим Лас Розас. Нейният дебют бе през уикенда в първия мач на клуба за сезона. Алба бе титуляр и реализира след 20 минути игра.

"Летях от вълнение, когато вкарах не знаех какво да правя, но след лекия шок отидох да празнувам с треньорския екип, моя партньор и феновете", заяви Паласиос пред националната телевизия TVE.

Алба Паласиос, първоначално известна като Алваро, започва да играе футбол на 10 години, в школата на Поцуело де Аларкон, където играе до 24-ата си годишнина, стигайки и до мъжкия отбор. На 32 години и след премината хормонална терапия, вече тя се завръща във футбола с отбора на К-2 от Махадахонда.

"Футболът е много сексистки спорт. Единственият човек, който знаеше, беше треньорът, казах му, защото когато започнах лечението, представянето ми спадна."

Мадридската футболна федерация осигури документите, с които позволи на Паласиос да играе при жените. "Те го направиха възможно и ми позволиха да играя преди да завърша двугодишната си хормонална терапия, така че съм благодарна от дъното на сърцето си затова, което направиха за мен и за общността на трансджендърите."

"Тъй като (Алба Паласиос) бе вече регистрирана под името Алваро и без нов номер на личната карта, бе невъзможно да създаден нова регистрация, така че това, което направихме, беше да сертифицираме, че Алба има позволение да играе", обясни Нереа Алонсо, говорител на женския отдел към федерацията.

Алба е висока 170 сантиметри и тежи 59 килограма. Тя обича да играе като дясно крило, но треньорът Давид Ереро я използва в центъра на отбраната заради добрите ѝ способности във въздуха. Той също я подкрепя много: "Състезанията се провеждат по отношение на пола, не по нивата на тестостерон. Някои жени произвеждат повече от други. Тестостеронът на Алба спадна след хормоналните лечения. Биологично тя може да се състезава с жените, защото е жена. Нейните качества са развити през живота ѝ и нямат нищо общо с нейния пол."