Бразилската легенда Роналдо изненада всички като купи испанския Реал Валядолид. 

Феномена реши да се впусне в едно вълнуващо предизвикателство, което обаче си е сериозна отговорност. Вестник "Марка" отличи петте предизвикателства, които стоят пред собственика Роналдо.

Преструктуриране в движение

Роналдо ще се развива като ръководител с надеждата, че и клубът ще се развива с него. Засега той залага на консервативен подход, който виждаме най-ясно във факта, че Карлос Суарес остава президент на клуба.

Във времето се очаква бразилецът да започне да демонстрира новите си идеи и да оформя структурата по свой вкус.

Международно развитие

Една от целите е развитието на Реал Валядолид в международен план, нещо, което трябва да е много по-възможно с популярността на Роналдо.

Неговото доживотно партньорство с Nike прави американската компания кандидат за спонсор на отбора, което определено ще е стъпка в правилната посока към това клубът да стане известен и извън Испания.

Интернационализация на бранда

Част от растежа на Валядолид ще зависи от това доколко брандът на Роналдо може да обедини и да води клуба напред. Първоначалните знаци са обещаващи, тъй като пристигането му в понеделник получи отразяване в цял свят, включително New York Times, L'Equipe и BBC.

Справяне с финансите

С богатство от 300 милиона евро, Роналдо е умен и внимателен бизнесмен, който носи икономически мускули. Остава да видим, дали това ще помогне на отбора на терена, но клубът е на положителна вълна така или иначе и в следващите месеци трябва да премахне всички свои дългове.

Години наред Карлос Суарес едва задържаше клуба на повърхността, но сега ситуацията се променя.

Спортна стабилност

Реал Валядолид тъкмо се изкачи в Примера дивисион и за проекта ще бъде много важно тимът да остане в елита.

С нов собственик и повишени средства от телевизионни права, би трябвало да има пари за харчене през януари, след като през лятото клубът похарчи най-малко от всички 20 отбора в Примера.