Аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси бе избран за най-добър играч на ФИФА.

Меси успя да спечели всички възможно отличия през 2009 година, а също така и всички големи индивидуални призове.

На специална гала церемония в Цюрих наградата бе връчена от президентите на ФИФА и УЕФА Мишел Платини и Йозеф Блатер.

Играчът на Барселона направи история, тъй като стана първият аржентинец, който печели тази награда. В анкетата той изпревари Кака (Бразилия и Реал Мадрид), Шави Ернандес (Испания и Барселона), Андрес Иниеста (Испания и Барселона) и миналогодишния победител Кристиано Роналдо (Португалия и Реал Мадрид).

"Какво трябва да кажа сега? Благодаря на всички. На всички мои колеги и на всички, които по някакъв начин са ми помагали в последните години. Тази награда трябва да бъде отпразнувана от всички, около мене. Защото без съотборниците ми нямаше да я спечеля”, заяви Меси от трибуната в Цюрих.

Меси, който през последните две години оставаше подгласник в анкетата на ФИФА, сега просто отнесе конкуренцията. Както е известно, в анкетата гласуват националните селекционери на страните и капитаните на отборите.

Аржентинското острие получи 1047 точки. Втори след него се нареди Кристиано Роналдо с 352, а трети е Шави Ернандес със 196. През сезона 2008/2009 във всички състезания, в които е участвал, Меси е изиграл 51 мача и е вкарал 38 гола, като през тази кампания за Барселона има 22 мача и 15 попадения.