Бразилската прокуратура повдигна официално обвинения срещу Неймар и баща му за укриване на данъци и фалшифициране на документи. Според властите, нарушенията са били извършени в периода от 2006 до 2013 година, когато Неймар подписа договор с Барселона. Освен на футболиста обвинения са повдигнати на неговия баща Неймар да Силва Сантос, на бившия президент на Барселона Сандро Росей и на настоящия ръководител на каталунския клуб Хосеп Мария Бартомеу. 

Смята се, че Неймар и баща му са подправили поредица от документи за периода от 2006 до 2013 година, за да избегнат плащането на данъци.

В делото са включени Бартомеу и Росей, които се предполага, че са участвали в заговор за подправяне на документите при трансфера на Неймар в Барселона.

„Измамите са извършени от страна на Неймар и неговия баща с използването на имиджовите права на играча, докато той бе част от Сантос от 2006 година, а след това и при трансфера му в Барселона, като преговорите между двата клуба са започнали през 2011 година“, се казва в съобщението на Финансовото министерство на град Сао Пауло.

Преминаването на Неймар в Барселона се разследва и от испанските власти, а вчера Неймар и баща му дадоха показания пред съд в Мадрид. По официални данни трансферът на нападателя е струвал на Барселона 57,1 милиона евро, но според прокуратурата сумата е доста по-голяма. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS