Иско Аларкон продължава да страда на скамейката на Реал Мадрид. При странния успех на "белите“ над Бетис (2:1), в който един куп титуляри бяха контузени, Сантиаго Солари отново не заложи на испанския халф.

Реал започна с трима в защита, петима в халфовата линия и двама напред. В хода на срещата отново се премина с четирима в отбрана, като основната разлика от останалите срещи бе ниският процент на владеене на топката и като цяло контраатакуващият подход.

Въпреки промените в схемата на игра, и огромния брой травмирани основни играчи - Бейл, Кроос, Йоренте, Асенсио и Мариано, плюс наказанието на Лукас Васкес, Иско не започна като титуляр в 9-ти пореден мач в Ла Лига при Солари.

Иско

източник: БГНЕС

Мнозина се питат каква е реалната причина един от най-талантливите местни играчи да стои не пейката вече три месеца след назначението на аржентинския специалист?

С оглед на проблемите, в двубоя с Бетис в средата на терена за Реал действаха Касемиро, Федерико Валвереде и Модрич. Напред Винисиус и Бензема, а по крилата Регилон и Карвахал. Креативната роля падаше върху Модрич и бразилеца Винисиус, които бяха връзката в предни позиции.

Всичко това показа, че Солари няма идея да разчита на Иско занапред. Треньорът бе притиснат до стената от травми, но реши да заложи на неопитни играчи и пак да остави Иско на скамейката (както и Марсело).

Солари заяви, че играчи като Иско знаят каква е формулата и не трябва да бъдат съветвани. Преди време пък испанецът бе казал, че за нищо не света няма да напусне Реал Мадрид. Явно той не осъзнава, че треньорът просто не го вкарва в сметките си на този етап, давайки диригентската роля на Винисиус в атака. За момента няма място и за двамата на терена.

Иско

източник: Gulliver/GettyImages

Операция на апендицита

Сантиаго Солари дойде в Реал след загубата от Барселона на „Камп Ноу“ (1:5) в края на октомври. Тогава Иско тъкмо излизаше от възстановителния си период след операция на апендицита. В месеците на Лопетеги всички смятаха, че новият Реал, след ерата "Кристиано", ще се гради около Иско. Той обаче трябваше да бъде опериран, което му коства ценно време да се докаже пред новия наставник.

Реално Иско легна под ножа при Лопетиги, но се върна в игра при Солари. А вторият вече си бе избрал момчета като Маркос Йоренте, Лукас Васкес и Винисиус, които да бъдат фундамента на новия Реал.

Начин на трениране

Още с идването си в испанските медии се заговори, че Солари не харесва начина, по който тренира Иско. Дали заради скорошната операция и минималния опит за себесъхранение, дали поради недостатъчно отдаване в тренировъчните сесии – Иско бе нарочен като футболист, който не тренира на 100%. Това направи впечатление на Солари.

Новият треньор пожела да види максимално раздаване в сесиите, а момчета като Йоренте и Васкес бяха оставили ярка следа в съзнанието на специалиста.  

Самият Солари иска да вижда непрестанна агресия по целия терен през всички 90 минути. Аржентинецът иска Реал да гони непримиримо съперника, когато е без топка. Една мощна средна преса, която да връща кълбото в притежание на „балета“.

Малко минути при Солари

Иско така и не получи много минути в двубоите на Реал до момента. Влизаше като резерва в мачовете от Ла Лига и започна като титуляр единствено в двубоя за Купата срещу Мелия (6:1), както и при тежката загуба от ЦСКА Москва (0:3) на „Бернабеу“ в Шампионската лига. Срещу руснаците Иско направи слаб мач, в който не успя да заеме лидерската роля сред по-младите си колеги.

Във всички останали 14 двубоя Иско бе резерва.

Иско

източник: БГНЕС

Загубата от Ейбар с 0:3

Това бе първото поражение на Солари начело на „белите“. При 0:3 в последните 15 минути на срещата Иско влезе от скамейката и трябваше да вдигне темпото. Той обаче не допринесе с нищо след влизането си, което бе лош знак.

В първия тежък мач за новия наставник Иско просто не се прояви като човек, който може да промени лицето на състава. Едва ли някой си мислеше, че испанецът ще обърне с магическа пръчка срещата от 0:3 до 4:3 за Реал на „Ипуруа“. Солари обаче искаше да види нещо по-свежо, по-различно в залинелия си тим. Търсеше динамика и интензитет с вкарването на Иско, но нито една от тези мисли не се превърна в реалност.

Необяснимо поведение извън терена

Иско скандализира с две странни снимки в последните месеци. Първо, той качи фотос на празненствата от Хелоуин на 31 октомври, когато Реал се намираше в много деликатен етап – загуба от Барса (1:5) и уволнение на треньор. Това не направи добро впечатление на Солари, който въпреки че каза, че не използва социалните мрежи, се подразни от действията на играча. Видимо той не мислеше за футбол в онзи момент.

Иско Аларкон и Сантиаго Солари

източник: Gulliver/Getty Images

След това дойде и снимката, с която Иско пита последователите си „Аз дебел ли съм?“, с оглед на критиките, които получи от медиите за своето тегло. Нова суетна проява извън терена, която нямаше нищо общо с работата му на „зеления килим“.

Тези акции на Иско в интернет добавиха ново раздразнение в главата на треньора.

С оглед на всичко това в Испания вече дори призовават испанеца да си ходи, за да играе. Да си ходи, за да бъде щастлив.

Любопитно е, че в тази ситуация нито един от колегите на халфа не прояви смелост, за да го защити. Нито един от капитаните не вложи желание да застане зад гърба му. Най-вече Серхио Рамос, който се ограничи с изказването, че ситуацията е сложна, но проблемът е между треньора и играча.

Сантиаго Солари

източник: Gulliver/Getty Images

В момента Иско има договор с Реал до юни 2022-а година с откупуваща клауза от 700 млн. евро. Немислимо е някой да плати тези пари. Ако от клуба не разтрогнат с него по взаимно съгласие, Иско ще трябва да продължи да изпълнява контракта си. Възможно е да остане на скамейката във всички следващи месеци до края на сезона. Но е възможно и да промени и мнението на Солари за себе си.

Също така Флорентино Перес добре знае, че притежава един от най-талантливите испански халфове на съвремието, а клубната политика винаги е била да прибира диамантите на световния футбол, а не да се разделя с тях.

За Иско времената са мрачни, но не и за Реал Мадрид. Сантиаго Солари прояви невиждана за клуба гъвкавост (най-вече заради многото контузии) срещу Бетис и превърна отбора в реактивен и защитаващ се. Това донесе успех. Иско Аларкон обаче отново не бе част от добре режисираната пиеса.