Мадридският ежедневник „Марка“ смята, че Барселона вдига толкова шум около новите си попълнения, за да отклони вниманието от съдебното дело срещу Лионел Меси и неговия баща, което приключи с условна присъда за двамата.

Испанският съд осъди двамата на 21 месеца затвор за укриване на данъци, като присъдата не е ефективна, понеже е под правосъдния минимум в страната (при 24 месеца или повече осъденият задължително влиза зад решетките).

За да демонстрира подкрепата си към своята звезда, клубът стартира онлайн кампания сред социалните мрежи, който обаче бе по-скоро доведе до обратен ефект. Стигна се дотам, че президентът на Върховния спортен съвет в Испания Мигел Карденал остро разкритикува инициативата.

Според „Марка“ това е бил моментът, в който Барса е заложил на друга стратегия – да бълва новини около състава си и новите попълнения. Затова преговорите с Олимпик Лион за Самюел Умтити бяха ускорени, а пък преди това се появи и информацията за новия статут на вратаря Марк-Андре тер Стеген.

Изданието счита, че преговорите за левия бек Люка Дин с Пари Сен Жермен също получават по-голяма публичност от обикновено, за да се концентрира вниманието на обществото върху теми, които нямат общо с присъдата на Меси.