Барселона желае възможно най-бърза развръзка в Ла Лига. Момчетата на Ернесто Валверде са почти сигурният нов-стар шампион, като в момента са на цели 10 точки от втория Атлетико. Сякаш е въпрос на няколко седмици каталунците да прегърнат 26-ия си трофей в испанския елит.  

За мадридските грандове - Атлетико и Реал, остава борбата за втората позиция (разлика от 2 точки помежду им). 

Все пак основните теми в двата клуба са трансферите. В лагера на "дюшекчиите" се говори най-вече за изходящи такива  - продажбата на левия бек Люка Ернандес на Байерн Мюнхен, както и евентуалното напускане на Антоан Гризман в посока Барселона.

При Реал всяко действие е свързано с покупки - колко пари и за кого ще бъдат инвестирани те в следващите месеци?

Ето какво ни предлагат мачовете от 29-ия кръг на испанската Ла Лига:

Хетафе - Леганес

Съботната програма стартира с мадридското дерби. Хетафе продължава да се наслаждава на един от най-силните сезони в своята историята. Тимът на Хосе Бордалас остава в Топ 4, което дава тласък на мечтите на Хетафе, че догодина ще може да играе в Шампионската лига. 

Сега "Колизеум Алфонсо Перес" пристига Леганес, за който всяка точка е важна в битката за оставане в елита. Добрата новина за домакините е, че тимът е в серия от 9 победи в последните си 10 двубоя на свой терен.

Срещата между Хетафе и Леганес е в събота, 30 март, от 14:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Барселона - Еспаньол

Каталунското дерби ще бъде поредна крачка към титлата за Барселона. 10-те точки разлика с втория Атлетико едва ли могат да накарат някого да смята, че интрига ще има до последния ден. "Блаугранас" имат нужда от победна серия през април, за да затворят шампионата в своя полза. Това трябва да стане възможно най-бързо, с оглед на амбициите им в Шампионската лига (срещу Манчестър Юнайтед в 1/4 финалите).

Серията от 10 до края на сезона започва с домакинство на градския съперник Еспаньол. "Папагалчетата" никога не са се радвали на много успехи срещу Барса, като в последното десетилетие имат само една победа на "Камп Ноу". Отборът от "Корнея" се държи в средата на таблицата на 9 точки над зоната на изпадащите.

За Барселона извън сметките за двубоя са Рафиня, Яспер Силесен и Усман Дембеле. Очаква се французинът да се върне в игра през април, но  ще пропусне тази среща. До Меси и Суарес напред ще действа Филипе Коутиньо, който продължава да търси най-доброто си състояние през кампанията. 

В защита, до Пике, би трябвало да е правещият силен сезон Клемен Ленгле. Той ще замести Самюел Умтити. Артур, Бускетс и Ракитич ще действат в средата на терена.

За Еспаньол неналични са цели петима - контузените Пиати, Лопес, Ферейра и Дуарте, както и наказаният Сержи Дардер. В схема 4-3-3 Ернан Перес, Борха Иглесиас и китаецът Ву Лей ще поведат нападението на гостите. 

В първия мач между двата тима през сезона Барса повали своя съперник с 4:0 като гост.

Битката за Каталуня е в събота, 30 март, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Селта - Виляреал

Два отбора, които се борят яростно за своето оставане в елита. Селта е на позиция под чертата с 25 точки, докато Виляреал е точно над зоната на изпадащите - 29 т. Двубоят между Селта и Виляреал е в събота, 30 март, от 19:30 часа, като него ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Алавес - Атлетико Мадрид

За Атлетико Мадрид най-важната задача до края на сезона е да задържи втората си позиция с оглед на възраждащия се със Зинедин Зидан Реал Мадрид. За "дюшекчиите", които в миналия кръг отстъпиха на Атлетик Билбао (0:2), предстои пореден тежък тест - търсещият място в Топ 4 Алавес.

Месец март бе кошмарен за Атлетико. Тимът допусна обрат от 0:2 до 3:2 в 1/8-финалите на Шампионската лига от Ювентус, с което каза сбогом на копнежа да вдигне трофея на собствения си стадион на 1 юни. Няколко дни по-късно пък дойде и поражението от Билбао на "Сан Мамес", с което мадридчани до голяма степен бяха разоръжени в борбата за титлата в Ла Лига.

Негативните новини около състава също не спират. Байерн Мюнхен активира откупуваща клауза на талантливия ляв бек Люка Ернандес (80 млн. евро), а спекулациите около евентуалното преминаване на Антоан Гризман в Барселона не стихват.

Алавес изживява най-силния си сезон, намирайки се на петата позиция. За баските остават още десет мача, с които те могат да докажат мястото си в Европа догодина, или да се сринат до средата на таблицата.

За домакините от "Мендисороса" контузен е Бурги, а наказан - Гилермо Марипан. Рубен Дуарте се завръща на левия бек. Джони, Пина, Брашанац и Инуй са в средата на терена, а напред - Бастон и Кайери.

Диего Симеоне няма да може да разчита на контузените Люка Ернандес и Сантиаго Ариас, докато наказан е Родри. В халфовата линия за Атлетико ще застанат Коке, Томас, Саул и Тома Лемар. Напред - Гризман и Мората.

Срещата между Алавес и Атлетико Мадрид е в събота, 30 март, от 21:45 часа, като него ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Леванте - Ейбар

Леванте и Ейбар, тимове от средата на таблицата, ще опитат да грабнат ценни точки на "Сиудад де Валенсия" в неделя, 31 март, от 13:00 часа, като двубоя ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Райо Валекано - Бетис

Отборите на Райо Валекано и Бетис се изправят един срещу друг в неделя, 31 март, от 15:00 часа, като мача ще можете да гледате по MAX Sport 4.

Севиля - Валенсия 

На "Санчес Писхуан" сблъсъкът противопоставя два тима с аспирации за Шампионската лига и 4-ото място. Загубата на точки ще бъде пагубна за Севиля и Валенсия, които са съседи в подреждането.

Валенсия може да влезе в Шампионската лига и при триумф в Лига Европа (съперник е Виляреал в 1/4-финалите), но борбата за Топ 4 остава в кръгозора на "прилепите".

Севиля записа два успеха в последните два кръга, с което запази шансове в борбата за заветното 4-то място. След уволнението на Пабло Мачин, вкарал в тима в кризисна поредица от мачове, треньорският пост бе зает от бившия треньор на тима Хоакин Капарос.

Проблемни за андалусийци са контузените Нолито, Ескудеро и Вацлик, както и наказаният Хуан Сориано. В по-организираното 4-4-2 напред за Севиля ще действат Андре Силва и Уисам Бен Йедер.

За Валенсия аут са Коклен, Пичини и Собрино. Ронкалия се завръща за "прилепите". В средата на терена ще бъдат Солер, Парехо, Кондогбия и Гедеш, а напред - Морено и Гамейро.

Срещата между Севиля и Валенсия е в неделя, 31 март, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4. 

Валядолид - Реал Сосиедад

Валядолид и Реал Сосиедад си дават среща в предпоследния мач от неделния ден. Двубоят между двата тима е, 31 март, от 19:30 часа, като него ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Реал Мадрид - Уеска 

Вторият мач на Зинедин Зидан ще бъде пред погледите на европейските зрители. Зизу се завърна начело на "белите" с успех над Селта у дома (2:0), но най-важната тема за клуб е каква ще бъде трансферната политика през лятото - спекулираните имена са една дузина (Азар, Мбапе, Погба, Пянич, Кулибали, Йович и други).

Все пак за Реал си остава цел спечелването на всички мачове до края на сезона и по възможност прескачането на градския съперник Атлетико за втората позиция (разлика от едва 2 точки между двата тима).

Сега през "белите" се изправя Уеска. Закотвеният на дъното новак е само с 5 успеха от началото на сезона (при 16 загуби) от 28 мача, което държи тима на четири точки от спасението. За арагонци всеки пункт в безценен.

За Реал аут са Дани Карвахал и Винисиус Жуниор. Техните места ще бъдат заети от Алавро Одриасола (десен бек) и Марко Асенсио (крило). Възможно е Зидан отново да заложи на Иско (вкарал един гол срещу Селта), който бе изолиран от първия тим при предишния наставник Сантиаго Солари.

При този вариант един измежду Кроос, Каземиро и Модрич ще отпадне от "единайсеторката" на "белите".

Срещата между Реал Мадрид и Уеска е в неделя, 31 март, от 21:45 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.