Испанският шампион Барселона обмисля варианта да откаже да участва в продължаването на шампионата, ако всички мерки за сигурност не гарантират 100%-ова защита, с тази новина излезе днес каталунския вестник „Diario Sport“.

На "Камп Ноу" поставят на първо място здравето и не искат да правят компромиси в името на спасяването на сезона. Според вестника източникът на тази информация е един от шефовете на клуба.

Бордът на директорите ще дискутира подобна възможност въз основа на предложените мерки за сигурност от Ла Лига и препоръките от Министерството на здравеопазването в Испания.

„Каталунците“ възприемат положително идеята за завръщане към тренировъчния процес, но се опасяват, че има по-голяма вероятност от заразяване по време на самите мачове заради смесването на множество футболисти от различни отбори.

Междувременно шефът на Ла Лига Хавиер Тебас заяви, че ще има наказания за клубове, които не изпълняват установените разпоредби.

"Ако един клуб откаже да играе, след като вече имаме разрешения от здравните власти, то той ще подлежи на санкции и ще запише служебни загуби, както преди", каза Тебас в интервю за „Adea Conecta“.

Президентът на Лигата беше категоричен, че и през следващия сезон отборите в елита ще бъдат 20, като ще има нови членове и изпадащи.

"Няма да увеличаваме броя на отборите. Всички договори са сключени въз основа на 20 клуба. Ще има изпадащи, ще има нови членове на Ла Лига. Изобщо не преглеждаме възможността първенството да не се доиграе. Нито УЕФА, нито Ла Лига обмислят този вариант. До 31 юли със сигурност ще можем да играем, а и ще може да удължим мъничко този период. Сигурен съм, че ще довършим сезона и ще имаме пространство до следващия сезон", заяви още Тебас.

Той оцени и загубите на Ла Лига при предсрочно завършване на сезона.

„Трябва да отбележим, че Примера дивисион като организация губи сериозни суми заради отсъствието на мачовете. Сумарно загубите ни са около 1 милиард евро. Ако мачовете се играят без зрители, ще имаме загуби от 350 милиона“, допълни президентът на Лигата.