Барселона очакваше много по-голям принос от Филипе Коутиньо след трансфера му за 160 милиона евро, отколкото получи до този момент. Това е равносметката, която си позволи да направи многоуважаваният футболен експерт и специалист по испански футбол Гийем Балаг.

Преди една година и след 5 сезона с екипа на Ливърпул бразилският плеймейкър форсира продажбата си при каталунците, уповавайки се на факта, че това е мечтана дестинация. Още в първия си сезон с Барса той спечели дубъл с титлата в Ла Лига и Купата на Краля. През настоящата кампания обаче 26-годишният футболист не успява да се пребори за титулярно място в отбора на Ернесто Валверде, който съвсем оправдано гласува много по-голямо доверие на Усман Дембеле. Факт е, че от октомври насам Коутиньо все така си остава без попадение в Ла Лига, макар че през този месец вкара важен гол (от дузпа) при 1:2 от Леванте в първи 1/8-финален двубой от Купата на Краля.

Несгодите на футболиста веднага породиха слухове за раздяла, като очаквано Ливърпул е едната приоритетно сочена дестинация. Другата възможност пред Коутиньо, поне според английските медии, е най-големият съперник на Ливърпул в исторически план – Манчестър Юнайтед.

Балаг беше категоричен, че в Барса всички са очаквали много повече от Коутиньо, макар че за момента продажбата на плеймейкъра не стои на дневен ред. „Всички ние очаквахме много повече от него – говоря както за феновете, така и за Барселона”, заяви Балаг пред „Скай Спортс”.

„В момента той изглежда като много срамежлив футболист, който не оказва достатъчно голямо влияние върху развоя на мачовете. На него му е предоставен възможност за израства в развитието си и съм сигурен, че в даден момент определено играта му ще се подобри.”

„Барселона няма никакво намерение да продава Коутиньо. Тепърва ще се види дали невъзможността да окаже ефект ще продължи. Към настоящия момент Коутиньо е важен за Барселона, много важен. В клуба чувстват, че той прибавя качество в състава, макар и да разбират, че не е точно полузащитника, за когото са го мислели”, добави Балаг.