Самюел Умтити взе решение да остане в Барселона и поднови своя договор с клуба до лятото на 2023 година. Френският футболист категорично е отхвърлил предложението, което е получил от мениджъра на Манчестър Юнайтед – Жозе Моуриньо. Желанието на 24-годишния футболист е да продължи своето развитие на „Камп Ноу“.

През април Манчестър Юнайтед отправи зашеметяващо предложение към Умтити от финансова гледна точка, но французинът бе категоричен и отхвърли офертата. Той не е останал убеден от проекта, който са му представили „червените дяволи“. Умтити не е видял възможности да печели големи отличия, както в Барселона.

Преговорите между Умтити и Барселона продължиха дълго време, заради финансовите претенции на футболиста, който в същото време имаше възможност да използва офертата на Манчестър Юнайтед в своя полза и да блъфира в разговорите с ръководството на каталунския клуб.

В същото време шефовете на Барселона не бяха съгласни да изпълнят изцяло финансовите претенции на Умтити, тъй като по този начин рискуваха да нарушат баланса в клуба от икономическа гледна точка. Това доведе до по-продължителни преговори и множество спекулации.

В крайна сметка Умтити постигна споразумение с Барселона и продължи своя договор до лятото на 2023 година.